h

HERINDELING; STANDPUNT VAN DE LIEMERSE SP AFDELINGEN

10 april 2013

HERINDELING; STANDPUNT VAN DE LIEMERSE SP AFDELINGEN

Maandag 15 april vergaderen de gemeenteraden van Duiven, Zevenaar, Rijnwaarden en Westervoort over de Liemerse samenwerking. Hierbij kunnen verschillende scenario’s worden gekozen. De keuze die hier gemaakt wordt, is belangrijk voor een aantal zaken in de toekomst.Streeklbord De Liemers

Vanuit het rijk en provincie komen een aantal taken naar de gemeenten. Men spreekt ook wel van de grote decentralisaties. Het gaat hier om zaken die heel belangrijk zijn voor de bevolking zoals jeugdzorg en een aantal zaken op sociaal gebied zoals maatschappelijke ondersteuning en deelname van mensen met een beperking aan het arbeidsproces. Alhoewel het hier gaat om een bezuinigingsoperatie is de SP er zeker niet tegen dat deze zaken op gemeentelijk niveau, dichtbij de mensen, geregeld worden. Er is geen enkele gemeente in De Liemers die deze taken zelf zonder samenwerking kan oppakken en uitvoeren. Om te voorkomen dat deze taken (en in de toekomst ongetwijfeld nog meer taken) ver weg van de Liemerse bewoners worden geregeld, bijvoorbeeld in Arnhem of op het niveau van andere, grote samenwerkingsverbanden in de vorm van een voortzetting van de stadsregio, moeten de Liemerse gemeenten de handen ineen slaan. Alleen zo kunnen we spreken van voorzieningen dichtbij de mensen, met in achtneming van de menselijke maat, een belangrijk principe voor de SP.
Een ander belangrijk principe voor de SP is de lokale democratie. De gemeenteraad moet het beleid bepalen. Deze gemeenteraad moet niet op afstand gezet worden door allerlei gemeenschappelijke regelingen waarbij de gemeenteraad alleen nog maar haar gevoelens mag uitspreken in plaats van de regie te voeren. Naar onze mening kan de democratie alleen maar gewaarborgd worden door één Liemerse gemeente waar een sterke gemeenteraad het beleid bepaalt. Voor ons is dat een gemeente bestaande uit de huidige vier gemeenten, en niet een herindeling van een tweemaal twee gemeente (Duiven en Westervoort, Zevenaar en Rijnwaarden). Dit zou slechts een tussenoplossing zijn en onnodig veel geld kosten zonder een sterke Liemerse gemeente op te leveren.
Als de gemeenteraden uiteindelijk een keuze bepalen, is het voor de SP van essentieel belang dat de Liemerse bevolking zich kan uitspreken. Naar onze mening moet er een referendum komen waarin de bevolking zich kan uitspreken over deze vergaande beslissing.
De Liemerse SP afdelingen ( Duiven, Westervoort, Zevenaar).

Herindeling? Vraag de burger om zijn mening!

U bent hier