Dat is de slogan waarmee SP Westervoort de komen de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart in gaat. Want een beter, socialer en zorgzaam Westervoort doen we voor elkaar en met elkaar!
In 2014 is SP Westervoort direct gestart met 4 zetels in de raadgemeenteraad. Dat laat zien dat ook in Westervoort behoefte is aan een vuist tegen het rechtse geluid. Ook in deze gemeente zijn er veranderingen teweeg gebracht die veel negatieve gevolgen hadden voor de mensen en de samenleving. Solidariteit en sociale rechtvaardigheid is ernstig onder druk gezet. Want naast de crisis, die voelbaar is geweest voor heel veel gezinnen, hebben juist ook de mensen, die van zorg afhankelijk zijn, grote klappen gehad door de bezuinigingen op zorg die het vorige kabinet Rutte had doorgevoerd. Opkomen voor iedereen, in het bijzonder voor de zwakkeren in onze samenleving, is wat wij doen. En zo is, dankzij de SP, het armoedebeleid, de juiste uitvoering van de WMO en de participatiewet op de politieke agenda van onze gemeente gezet.
De SP zal zich in onze gemeente ook de komende raadsperiode blijven inzetten om onze plannen en ideeën, gebaseerd op de drie SP kernwaarden: solidariteit, gelijkwaardigheid en menselijke waardigheid, zoveel mogelijk te realiseren. Als het nodig is om daarvoor in het college zitting te nemen zullen wij zeker ook die verantwoordelijkheid nemen om onze idealen ten uitvoer te brengen.
Lijsttrekker: Eef Baarsen


1. Eef Baarsen
Bosbouw- en milieukundige
Meer informatie
1. Eef Baarsen


3. Nia van Oudenallen
Voorzitter en penningmeester
Meer informatie
3. Nia van Oudenallen

Getrouwd met Joop.
Ik ben net als de SP niet tegen “rijkdom” maar tegen “armoede” en daarom zet ik mij voor deze partij in om het verschil tussen arm en rijk zoveel mogelijk te beperken.
Door de crisis is de ongelijkheid tussen arm en rijk groter geworden. Tien procent van de huishoudens in Nederland leeft van de allerlaagste inkomensgroep. Voor Westervoort zijn dat ± 650 huishoudens, dit zijn mensen met een uitkering of mensen met laagbetaalde banen.
Ik vind het geweldig dat wij nu met 4 zetels in de gemeenteraad zijn gekomen. Door de regering worden allerlei taken en bezuinigingen op het bordje van de gemeente gelegd en nu de SP in de raad zit kunnen we meedenken en handelen om het op zo menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit te verdelen.

4. Peter Gompelman
Treindienstleider bij Prorail
Meer informatie
4. Peter Gompelman

Peter Gompelman momenteel werkzaam bij ProRail als treinverkeersleider. Dit houd in dat hij er verantwoordelijk voor is alle treinen veilig en op tijd te laten aankomen en vertrekken. Flexibiliteit en snel schakelen is hierbij een must wat in de gemeente politiek goed van pas komt. Peter vind dat de Westervoortse burger meer gehoord moet worden. Daarom zet hij zich in voor meer inspraak voor de burgers. Belangrijke onderwerpen voor hem zijn sociale voorzieningen, jeugd en zorg.

5. Ger Terpstra
Gezinsvoogd bij de William Schrikker jeugdbescherming
Meer informatie
5. Ger Terpstra

EEN GEZOND WESTERVOORT
Het vorige kabinet heeft veel taken op het gebied van wmo, jeugd en participatie overgeheveld naar de gemeente die voor een kleiner budget al deze nieuwe taken moet uitvoeren.
De SP zal net als in de afgelopen vier jaar oplettend zijn op alles wat er hier gebeurt. Het mag en kan niet zo zijn dat er mensen buiten de boot vallen doordat de hulp verminderd of van een slechtere kwaliteit wordt. De kwaliteit van de te leveren zorg moet bepalend zijn, niet het prijskaartje. Daarom willen wij dat het geld geoormerkt blijft en precies daar terecht komt waar het ook voor bedoeld is.
EEN VEILIG WESTERVOORT.
“Gebruiksvriendelijkheid voor voetgangers en fietsers staat voorop bij het aanleggen en of reconstrueren van verkeerswegen en bedrijfsterreinen”, zo schreven wij in het verkiezingsprogramma 2014.
Nu 4 jaar later is de zuidelijke paralelweg aangelegd zodanig dat veel inwoners uit Westervoort er niets meer van snappen. “Waarom moet het fietspad ineens omgelegd worden, laat het liggen daar waar het lag het zorgde nooit voor problemen”, zo hebben wij vaak gehoord. De SP vindt dat deze mensen gelijk hebben en dat het fietspad weer op de oude plaats moet komen te liggen aan de kant van het spoor, met een veilige fietsoversteek ter hoogte van de tunnel bij het station
EEN LEREND WESTERVOORT
Iedereen heeft recht op goede scholing, daarnaast is het bewezen dat sport en maatschappelijke oriëntatie mee werken aan een gezonde en positieve levensinstelling.
De SP vindt dat een breed cultureel aanbod waaronder muziekonderwijs ( via muziekverenigingen) bibliotheek en culturele voorzieningen op dorpsniveau hiervan onderdeel moeten zijn (bv toneelverenigingen, voorleesavonden). Het creatief zoeken naar oplossingen voor het behoud van onze bibliotheek is hier een goed voorbeeld van. Tevens is de gekozen samenwerkingsvorm Liemers breed een goed voorbeeld hoe je cultuur ook binnen Westervoort op de kaart kan krijgen.
EEN WERKEND WESTERVOORT
De gemeente Westervoort is een typisch forensendorp. Werken in de eigen woonplaats of directe omgeving moet gestimuleerd worden.
De SP vindt dat maatschappelijke stages moeten worden gestimuleerd. Het liefst in ons eigen Westervoort, een mooiere manier om het Westervoort gevoel terug te krijgen is er niet. Verder vinden wij dat ook de mensen zonder werk deel behoren uit te maken van een werkend Westervoort desnoods op vrijwillige basis zonder dat er sprake is van verdringing van reguliere betaalde arbeid. Dit is voor ons niet toelaatbaar omdat daarmee een negatieve spiraal in werking gezet wordt.
EEN SOLIDAIR WESTERVOORT
Iedereen heeft recht om dat gene te krijgen wat nodig is om deel te nemen aan de samenleving.
Foldermateriaal moet zodanig samengesteld zijn dat informatie voor iedereen toegankelijk is. Voor mensen die niet bij machte zijn om voor hun eigen zaken op te komen hebben wij als maatschappij de plicht om deze groep mensen te helpen. Ambtenaren als vertegenwoordigers van de gemeente zullen voor deze groep mensen extra inzet moeten tonen om hun belangen te verdedigen.
WONEN IN WESTERVOORT
In de komende 4 jaar komt er een nieuwe wet waarin veel oude wetten opgenomen worden. Het betreft onder andere de Wet ruimtelijke ordening, Wet Milieubeheer, bouw wetgeving en de groenwetgeving.
In deze nieuwe wet zullen zaken geregeld worden die rechtstreeks invloed hebben op onze leefomgeving. In het huidige beleid ontwikkelt de gemeente plannen en presenteert deze vervolgens als een voldongen feit aan de inwoners.