h

SP Westervoort verbijsterd over sluiting spoedeisende hulp!

21 november 2011

SP Westervoort verbijsterd over sluiting spoedeisende hulp!

De Raad van Bestuur (RvB) van Rijnstate heeft vrijdag 18 november te kennen gegeven dat met ingang van 1 april 2012 de Spoed Eisende Hulp van het Ziekenhuis Zevenaar definitief dicht gaat! Deze keer niet alleen door het te kort aan SEH specialisten, maar ook door financiƫle redenen.

SEH Ziekenhuis Zevenaar

Hierbij beroept de RvB zich ook op het volgende:
"Uitgaande van de bereikbaarheidsnorm van 45 minuten is er voldoende SEH-capaciteit voor de inwoners van De Liemers beschikbaar, ook wanneer de SEH-functie uit Zevenaar verdwijnt."

De SP afdelingen van de Liemers (Zevenaar, Duiven en Westervoort) zijn vanaf het begin fel tegen de nachtelijke sluiting van de SEH geweest en hebben dit in een brief aan de RvB kenbaar gemaakt. Op uitnodiging van de RvB hebben de afdelingen een gesprek gevoerd met de RvB en werd er door de RvB gezinspeeld dat de nachtelijke sluiting het gevolg is van personele onderbezetting, dus tijdelijk van aard zou zijn.
Nu de sluiting algeheel en definitief is geworden, zullen de Liemerse afdelingen van de SP zich beraden hoe hier op te reageren. Volgens de SP druist dit volledig in tegen de woorden van minister Schippers zelf in een bief aan de Tweede Kamer met het onderwerp: Betreft Zorg die werkt: de beleidsdoelstellingen van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Uit deze brief het volgende citaat:
"Ik vind het belangrijk dat een verpleegkundig specialist bevoegd is om zelfstandig routinematige voorbehouden handelingen te indiceren en uit te oefenen. Of meer mogelijkheden te creƫren voor meer, anders en korter opgeleide artsen, bijvoorbeeld spoedeisende hulpartsen, voor taken die nu nog alleen door medisch specialisten mogen worden uitgevoerd. Hierdoor blijft het mogelijk om ook in de toekomst de kwaliteit van zorg te waarborgen of zelfs te verbeteren."
In de context van de sluiting van de SEH van Ziekenhuis Zevenaar, vraagt de SP zich af over welke kwaliteitsverbetering deze minister nu schrijft? Een inwoner uit Lobith welke spoedeisende hulp nodig heeft, zal de gevolgen van dit beleid als een levensbedreigende kwaliteitsverslechtering ervaren!
De afstand naar de de dichtbijzijnde SEH wordt voor deze persoon bijna verdrievoudigd. Van een kleine 9 km naar ruim 25 km (SEH Doetinchem). Hierbij de kantekening plaatsen dat bijna de helft van dit traject niet over de snelweg kan worden gereden en een kwart van dit traject door de bebouwde kom gaat!

U bent hier