h

Raad van Bestuur Rijnstate breekt belofte!

30 juni 2011

Raad van Bestuur Rijnstate breekt belofte!

SEH in de nacht gesloten.Op 13 januari heeft de raad van bestuur van Rijnstate, in reactie op een eerdere bezorgde brief van de SP, beloofd de acute 24 uurszorg in Zevenaar te waarborgen. Anderhalf jaar verder wordt, kort voor de vakantie, besloten om de SEH (Spoed Eisende Hulp) van Ziekenhuis Zevenaar per 01-09-2011 ’s nachts te sluiten. De SP is van mening dat dit niet mag gebeuren en heeft opnieuw een brief naar de raad van bestuur gestuurd waarin verzocht wordt, in het belang van alle Liemerse bewoners, dit besluit terug te draaien.

Zevenaar, 30 juni 2011


Aan de Raad van Bestuur van het Rijnstate Ziekenhuis,

Tot onze grote ontsteltenis bereikte ons, de gezamenlijke afdelingen van de SP in De Liemers, woensdagavond 29 juni het volgende bericht, zoals dat ook op de website van het Rijnstate Ziekenhuis staat:

“De Spoedeisende Hulp (SEH) van Rijnstate Ziekenhuis Zevenaar is vanaf 1 september 2011 in de nacht gesloten. Rijnstate krijgt de SEH niet 24 uur per dag bemand met gespecialiseerde SEHartsen en wil absoluut kwalitatief goede spoedeisende zorg leveren.”

Eind 2009 waren er reeds grote zorgen over het ziekenhuis in Zevenaar. Veel mensen maakten zich zorgen over het voortbestaan van dit ziekenhuis als volwaardig ziekenhuis. Er was veel onduidelijkheid zowel bij de Liemerse bevolking als bij het personeel van het ziekenhuis. Dit leidde onder meer tot een petitie op internet en een aantal bijeenkomsten waar mensen hun zorgen naar voren brachten. Dit gebeurde ook op een discussieavond van de SP waar ook de toenmalige fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer Agnes Kant aanwezig was.

De SP heeft op 3 januari 2010 een brief gestuurd naar de Raad van Bestuur waar om opheldering werd gevraag op een aantal vragen. Eén van de concrete vragen luidde toen:

“Er wordt gesproken over het gegarandeerd open houden van de spoedeisende hulp. Blijft de spoedeisende hulp 24 uur per dag beschikbaar
voor hulp aan de liemerse bevolking? Er zijn namelijk signalen dat de SEH, in de toekomst, alleen nog op kantoortijden open zal zijn.”

Door de Raad van Bestuur werd duidelijk gemaakt dat wij ons geen zorgen hoefden te maken. Zo lezen wij in de brief die de Raad van Bestuur naar de SP stuurde op 13 januari 2010:

“Ons beleid is en blijft een goed afgestemde ketenzorg van ambulancedienst, huisartsenpost, Spoedeisende Hulp, OK en bewakingsafdeling voor die patiënten die voor acute zorg een beroep doen op Ziekenhuis Zevenaar.”

Ook tijdens een avond georganiseerd in Zevenaar werd dit nog eens mondeling bevestigd.

Helaas blijkt nu dat onze zorgen zeer terecht waren. Wij als SP en met ons veel mensen, zo blijkt uit allerlei reacties, vinden dat er een Spoedeisende Hulp van hoge kwaliteit moet blijven bestaan in Zevenaar. Bij dit soort hulp telt elke seconde en een nachtelijke rit naar Arnhem betekent veel tijdverlies en daarmee onaanvaardbare risico's voor mensen die zo snel mogelijk hulp nodig hebben.

Wij vragen u dan ook met klem om terug te komen op dit onzalige besluit. De SP in De Liemers zal alles doen in de democratische organen waar wij vertegenwoordigd zijn en in de publiciteit om u te houden aan uw belofte van januari 2010.

Met vriendelijke groet,

namens de Socialistische Partij (De Liemers)
Afdelingen Zevenaar, Westervoort en Duiven

Bert Brood, Pim Neuteboom, Jan Hendriks

p/a Brahmsstraat 69
6904 DB Zevenaar
tel. 0316-531914

U bent hier