h

Gemeente Raad: Horen, zien en zwijgen over kernafval opslag

11 juli 2011

Gemeente Raad: Horen, zien en zwijgen over kernafval opslag

De SP in Westervoort maakt zich grote zorgen. Waarom? Omdat tijdens de gemeenteraad vergadering van 4 juli jl., duidelijk is geworden dat de politieke partijen in de gemeenteraad geen interesse en initiatief hebben getoond of er onder de Westervoortse bodem in de toekomst een nucleaire afvalbelt komt te liggen of niet. Geen partij vond het nodig over dit onderwerp na te denken.


Horen, zien en zwijgen over kernafval

Het college van B&W zag de noodzaak pas in om te reageren, nadat de SP gevraagd heeft wat de gemeente gaat doen betreffende dit onderwerp. Als het om de veiligheid van haar burgers gaat, mag de burger een actievere houding verwachten. Andere gemeenten schijnen zich wel bewust te zijn van de grote milieu- en gezondheidsrisico’s die de opslag van kernafval met zich meebrengt.

De gemeentelijke politiek van Westervoort heeft niets geleerd uit het verleden. Het probleem van de opslag van kernafval lijkt wel een herhaling te worden van de problematiek van de asfaltcentrale van Bruil, die gepland was in de Koningspley. Daar was dat onderwerp voor de politiek eerst ook niet belangrijk. Reacties van burgers werden beantwoord met de opmerking dat de gemeente zijn uiterste best deed. Kritiek daarop was onterecht, daar de gemeente al het mogelijke had gedaan!?! Pas toen de burgers en groeperingen, zoals de SP Westervoort, massaal in actie kwamen, werden de raad en B&W wakker. Toen kon de politiek ineens wel meer dan “zijn uiterste best” doen.

De SP in Westervoort is van mening dat de gezondheid van de burgers en het milieu door de gemeenteraad en door B&W beter moeten worden beschermd. Daarom roept de SP de burgers van Westervoort op, de Westervoortse politiek te vragen hun belangen goed te beschermen. Duidelijke standpunten van gemeenten vooraf, kunnen het standpunt van de regering over kernenergie en kernafval beïnvloeden. Als men niet reageert, wordt dat als instemming beschouwd.

U bent hier