h

Bezuinigingen pgb

13 juni 2011

Bezuinigingen pgb

Het kabinet Rutte gaat fors snoeien in het persoons gebonden budget (pgb). Het pgb wordt een alternatief voor opname in een zorginstelling. Anders gesteld, indien men geen recht heeft voor opname in een gehandicapteninstelling, verzorgings- of verpleeghuis, vervalt het recht op het pgb. De verantwoordelijkheid van zorg buiten deze instellingen, wordt ondergebracht bij de gemeente. Voor velen betekent dit, dat men een beroep moet doen op mantelzorgers, zoals familie en vrienden. Het wordt heel pijnlijk als er onder deze omstandigheden in de directe omgeving geen mantelzorgers beschikbaar zijn.



PGB wegbezuinigd
Cartoon door Arend van Dam

De zorg die men nu inkoopt via het pgb, wordt in veel gevallen betaald vanuit de AWBZ. Ook de AWBZ staat onder grote druk. Het kabinet wil 2 miljard bezuinigen op de AWBZ. De gemeenten zullen geld ontvangen van het rijk om deze zorg op te vangen. Hoeveel geld hiervoor beschikbaar komt is echter nog niet bekend. Het zal niet afdoende zijn geweest, want de gemeenten hebben het bestuursakkoord waarin dit alles geregeld zou zijn verworpen.

De SP Westervoort wil graag in contact komen met inwoners van onze gemeente die aangewezen zijn op het pgb. Indien u vermoedt dat u door deze voorgestelde bezuiniging wordt geraakt, dan verzoeken wij u om via onze contact pagina dit aan ons te melden. De SP Westervoort wil met uw verhaal inzicht krijgen hoeveel mensen in onze gemeente door deze bezuinigingen geraakt worden en wat de gevolgen hiervan (kunnen) zijn.

U bent hier