h

SP cliënt onderzoek “Ondersteuning in het huishouden”.

5 maart 2013

SP cliënt onderzoek “Ondersteuning in het huishouden”.

Er is veel onrust onder zowel de cliënten als de medewerkers van thuiszorgorganisaties. Er staan draconische bezuinigingen aan te komen.

Thuiszorg uitgekleed

Voor dit jaar kan de gemeente Westervoort, verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, waar de thuiszorg onderdeel van is, nog voldoen aan de gestelde kwaliteitsnormen. Of dit vanaf 2014 te continueren is, wordt als een vrijwel onmogelijke opgave gezien.

Het beleid van dit kabinet is er op gericht dat o.a. ouderen en mensen met een beperking zo lang als mogelijk zelfstandig moeten blijven wonen. Hetzelfde beleid breekt echter door bezuinigingen de randvoorwaarden af, die het voor diezelfde mensen mogelijk moeten maken om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Tevens is deze week door Bureau Berenschot berekend dat door dit beleid tot het jaar 2020 ongeveer 900 verzorgingshuizen hun deuren moeten sluiten.

André van der Veer van de SP Westervoort zegt hierover: “Door dit beleid kunnen mensen niet zelfstandig meer blijven wonen, maar kunnen ook niet meer naar een verzorgingshuis. Als er niets gebeurd zullen vele ouderen en mensen met een beperking in een sociaal isolement terecht komen.”

Er zijn bij de SP nu al mensen bekend die op de rand staan om te vereenzamen. Waar het enige contact met de buitenwereld de noodzakelijk medische zorg en de ondersteuning in het huishouden is. Het is het bekende beeld van de oudere die achter de geraniums zit te staren hoe het leven aan hun voorbij gaat. Wie kent zo iemand niet in de straat of buurt? Dit mogen we als kleine samenleving als Westervoort niet laten gebeuren.

De SP gaat de inwoners van de gemeente Westervoort opzoeken om te onderzoeken wat de mogelijke gevolgen voor hun zijn. De SP roept ook een ieder op die zich hier persoonlijk zorgen over maakt om zich bij de SP te melden. Dit kan via de hulpdienst van de SP Westervoort onder telefoonnummer 0316-712015 of via de website.

De SP Westervoort zal op vrijdag 8 maart, dinsdag 12 maart, woensdag 13 maart en vrijdag 15 maart tussen 10 en 12 uur in de ochtend aanwezig zijn in het Inloophuis “De Herberg” aan de Dorpstraat 107 te Westervoort. Een ieder, maar met name inwoners van Westervoort die nu ondersteuning krijgen in het huishouden of verwachten ondersteuning in het huishouden bij de gemeente te moeten aanvragen, is van harte welkom om over dit onderwerp zijn of haar zorgen te uitten.

SP Standpunt Thuiszorg
Renske Leijten over dagbesteding en thuiszorg

U bent hier