h

Rutte; 'Wie kan werken, moet werken'

1 maart 2011

Rutte; 'Wie kan werken, moet werken'

Het kabinet-Rutte wil de partnertoets in de bijstand vervangen door een inkomenstoets van het huishouden. Heeft een gezin meer dan 1300 euro netto per maand te besteden, dan komt geen enkel gezinslid in aanmerking voor de bijstand. De plannen die in de maak zijn om de bijstandswet aan te scherpen vallen bij de meerderheid van de deelnemers van de Stelling van de Dag van de Telegraaf in goede aarde. Een prima bezuinigingsmaatregel, vindt 57 procent. De gemeenschap moet niet opdraaien voor bijstandsgezinnen wanneer er 'genoeg' geld binnenkomt.

De tegenstanders noemen de plannen asociaal, onredelijk en onacceptabel. "Dit kabinet laat de crisis betalen door de sociaal zwakkeren en spaart de mensen met hoge inkomens", luidt hun kritiek. Het kabinet hoopt met de maatregel mensen in de bijstand te prikkelen om aan het werk te gaan. U bent verdeeld over de vraag of dat ook zal lukken. De groep optimisten wint het nipt van de pessimisten. "Eindelijk loont het niet meer om thuis te zitten en niets te doen".

De inkomenstoets kan betekenen dat ouders hun uitkering verliezen als een volwassen inwonend kind gaat verdienen. Logisch, redeneert iets meer dan de helft, maar een flinke groep vindt het 'van de zotte dat kinderen hun ouders moeten gaan onderhouden'. "Dat er gekort wordt en het kind kostgeld betaalt, vind ik oké. Maar niet dat het kind een gezin draaiende moet houden", klinkt het regelmatig.

Ruim de helft van de deelnemers denkt dat het jongeren demotiveert om te gaan werken als ze hun inkomen meteen moeten inleveren en dat het jun op deze manier onmogelijk wordt gemaakt om een eigen bestaan op te bouwen.

Alleen mensen die het ook echt nodig hebben, krijgen een uitkering. "Dat is beschaving", zei premier Rutte. Ruim 80 procent is het met hem eens, bijstand is alleen voor noodgevallen en geen vanzelfsprekendheid.

Het artikel gaat nog verder over dat er te vaak ten onrechte gebruikt wordt gemaakt van de bijstand en dat jonge en gezonde mensen helemaal geen gebruik van de bijstand zouden mogen maken. Die kunnen werken, want er is altijd wel ergens een baan te vinden.

Toen ik het artikel las "zakte mijn broek me tot op de enkels", want als dit beschaving is!!

  • Reageer op dit artikel

U bent hier