h

‘Mijn papa werkt bij de McDonalds’

4 december 2010

‘Mijn papa werkt bij de McDonalds’

‘Mijn papa werkt bij de McDonalds,’ stond op het spandoek. Duidelijker kon de boodschap van de 2000 studenten op het Plein in Den Haag maandag niet zijn. Rutte voert, bovenop het collegegeld, een boete van 3000 euro in voor studenten die meer dan één jaar studievertraging oplopen. En dat terwijl Rutte en Verhagen samen meer dan twintig jaar over hun studie hebben gedaan.

Het zijn de studenten met papa’s bij McDonalds, in de bouw, bij TNT, in de zorg of in de schoonmaak die door de studieboete van Rutte in de problemen komen. Zij kunnen de opleiding van hun kinderen straks niet meer betalen. Het is de nieuwste stap van dit kabinet in de aftakeling van ons hoger onderwijs.

Wie bestuurswerk heeft gedaan, zijn kennis heeft verbreed of gewerkt heeft naast zijn studie, krijgt direct een boete. Rutte denkt hiermee de ‘langstudeerders’ aan te pakken. Dat wil zeggen: iedere student die één stap afwijkt van de gebaande paden verdient straf. 3000 euro plus terugbetaling van de OV-jaarkaart.

Studenten aan technische opleidingen zijn als vanzelf aan de beurt. Niet omdat ze lui zijn, maar omdat ze de knappe koppen zijn die ons land aan een slimmere toekomst helpen. Zij slijpen hun geest aan de meest ingewikkelde technologie, op de universiteit, thuis en in hun vrije tijd. Dat doen ze niet alleen om er zelf beter van te worden. Nee, ons land kan niet zonder deze ‘techneuten’: we hebben ze keihard nodig om ook in de 21ste eeuw te beschikken over moderne technologische en wetenschappelijke kennis. Van zulke slimmeriken hebben we er niet minder maar juist meer nodig. Die geef je geen studieboete, maar een stimulans.

De studieboete van Rutte gaat volgend jaar al in. En dat is nog wel het meest onbeschofte aan deze maatregel. Wie nu studeert heeft geen weet gehad van deze plannen, maar plukt wel de wrange vruchten. Dat noem ik, net als het plotseling afpakken van een stuk van je pensioen, onbehoorlijk bestuur.

Mark Rutte is met zijn kabinet hard op weg om langer leren zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Het moet snel, eenzijdig en vooral massaal. En slimmerik of niet: één ding hebben de studenten van hun papa bij McDonalds wel geleerd. Wie kiest voor snelheid en eenheidsworst, levert in op kwaliteit en houdt uiteindelijk alleen het lauwe massaproduct over.

Emile Roemer

  • Reageer op dit artikel

U bent hier