h

SP Westervoort doet niet mee om het meedoen!

31 oktober 2009

SP Westervoort doet niet mee om het meedoen!

Als je, volgens de regels van de SP, echt iets wil betekenen als politieke partij binnen een gemeente, heb je een goed functionerende afdeling met het daarbij behorende afdelingsbestuur nodig. Naast een goed bestuur heeft een afdeling van de SP een actieve groep mensen nodig die een deel van hun vrije tijd besteden om de idealen van de partij uit te dragen en tegen het onrecht in de maatschappij actie te voeren. Want een politieke partij moet midden in de samenleving staan om te weten wat daar werkelijk leeft. De SP doet dit ook en is dus daarom een actie partij.

Een goed lopende afdeling is dus minstens zo belangrijk als meepraten in de gemeenteraad. SP Westervoort heeft een zeer actief bestuur dat zich de laatste jaren duidelijk heeft laten zien in Westervoort. Maar, hoewel de SP de enige partij is waarbij meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen niet vanzelfsprekend is, wil de SP Westervoort heel graag in de gemeenteraad meebeslissen over het wel en wee binnen deze gemeente.

Bij de laatste tweedekamer- en provinciale- verkiezingen stemde ongeveer 22% van de Westervoorters op de SP. Dat is ruim een vijfde deel. Van de 17 beschikbare gemeenteraadszetels in Westervoort zijn dat dus bijna 4 zetels.

Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2006 deed de SP niet mee. Veel stemmers die graag op de SP hadden willen stemmen, hebben toen noodgedwongen niet of op een van de andere Westervoortse partijen gestemd. Dus de kans is groot dat als de SP zou meedoen met de verkiezingen in 2010, het percentage stemmers op de SP nog hoger ligt.
Dat houdt in dat de SP dan op zeker 4 of zelfs 5 zetels uitkomt.

Maar……. op dit moment zijn er binnen de afdeling van de SP te weinig mensen, die actief als volksvertegenwoordiger in de raad kunnen meedoen, actie kunnen voeren en daarnaast ook nog een afdeling draaiende kunnen houden. Want de SP is en blijft een partij die de straat op gaat en bij de mensen thuis komt. Voor de bestaande groep van actieve leden is alles gewoon te veel.

Ondanks diverse gesprekken met bijna alle leden van de afdeling Westervoort, die allemaal de SP een warm hart toedragen, is het bestuur er niet in geslaagd om voldoende actieve leden bij elkaar te krijgen die geschikt en bereid zijn om bestuurslid en/of raadslid te worden.
Zaken zoals gezondheid, werk en gebrek aan tijd zijn de redenen die men vaak terecht aandraagt om zich niet voor het toekomstig raadswerk te kunnen inzetten.
Het per advertentie oproepen van mensen om zich kandidaat te stellen, is bij de SP onmogelijk. De SP verwacht van hun leden dat zij niet alleen in woorden de doelstellingen als gelijkwaardigheid, solidariteit en menselijke waardigheid onderschrijven, maar dat ook in de praktijk hebben bewezen.
En omdat de SP meer waarde hecht aan de bovengenoemde principes dan aan meedoen om het meedoen, is vooralsnog met pijn in het hart besloten om niet aan de gemeenteraadsverkiezingen mee te doen.

  • Reageer op dit artikel

U bent hier