h

Daarom SP

10 september 2009

Daarom SP

1 - Armoede is niet te accepteren in Nederland
2 - Je portemonnee bepaalt zorg niet
3 - Generaal Pardon
4 - Meer jongeren- en studentenhuisvesting
5 - Onderwijs voor mensen
6 - Weg met het jeugdminimumloon
7 - Internationale verantwoordelijkheid.
8 - Stop de bommen
9 - Een gratis museum jaarkaart voor alle jongeren
10 - Beter en goedkoper openbaar vervoer
11 - Meer stageplekken op het MBO
12 – Startende ondernemers krijgen een kans.

1 – Armoede is niet te accepteren in Nederland

De cijfers vlogen je om de oren in de afgelopen periode… Maar feit is dat één op de tien huishoudens in armoede leeft en 430.000 (vier-honderd-dertig-duizend) kinderen in armoede opgroeien. De SP accepteert dit niet. Het sociaal minimum gaat omhoog, én de kinderbijslag wordt inkomensafhankelijk en het zal voor lagere inkomens met €260 per jaar stijgen.

2 – Je portemonnee bepaalt zorg niet

Het is van de gekke dat je portemonnee de zorg bepaalt die je krijgt. De SP is tegen marktwerking in de zorg. Zorg is namelijk geen markt. We schaffen de no-claim af en voor de lagere en middeninkomens gaat de zorgpremie drastisch omlaag: het wordt namelijk inkomensafhankelijk.

3 - Generaal Pardon

Het kan niet dat kinderen in de cel zitten die hier geboren zijn en die terug moeten naar een land dat zij niet kennen. De SP wil per direct een generaal pardon voor alle oude wetters en een humaan beleid voor iedereen die nu asiel aanvraagt in Nederland.

4 - Meer jongeren- en studentenhuisvesting

Er moet snel veel meer gebouwd gaan worden om de woningnood op te lossen. Maar vooral moeten nieuwe kantoorpanden snel om te bouwen zijn naar gewone woonruimte. Want we bouwen niet voor leegstand. En, starters krijgen een kans om een woning tegen 30 % korting te kopen, van een corporatie. Bij verkoop wordt de winst gedeeld. Zo kunnen de woningbouwcorporaties weer doen wat ze moeten doen: huizen aanbieden aan huurders én voor starters in de koopsector. Bij de SP komt de huurliberalisatie er niet in.

5 - Onderwijs voor mensen

In de afgelopen jaren is van leraren en leerlingen gevraagd zich aan te passen aan de massa-onderwijsplannen vanuit Den Haag. De SP vindt dat het onderwijs zich moet aanpassen op docenten en leerlingen. Dus: kleinere klassen, praktischer onderwijs in het (V)MBO en wat dacht je van inspraak voor leerlingen en studenten. Niet alleen op de universiteit, ook op het MBO en op het voortgezet onderwijs. De SP is voor échte kenniseconomie op de universiteit! Dus geen marktwerking en geen dwang vanuit het bedrijfsleven op het onderzoek. De SP staat voor een leerrechtenvrije oplossing en voor onafhankelijk en wettenschappelijk onderzoek.

6 - Weg met het jeugdminimumloon

Een 18-jarige verdient de helft van een 23-jarige, voor hetzelfde werk. Dat is de moderne uitbuiting van de jeugd te noemen. Want zeg nou zelf, is de huur voor een 18-jarige ook gehalveerd? Dacht het niet. Hoog tijd dat het jeugdminimumloon verdwijnt!

7 - Internationale verantwoordelijkheid.
Wist je dat uit het veel geprezen budget van het 0,8 procent van het bruto binnenlandsproduct van Nederland vervuild wordt door de eerstejaars opvang van vluchtelingen ín Nederland én met de ‘vredesmissies’ in Irak en Afghanistan? Dat kan toch niet? Jezelf op de borst kloppen, maar het budget vervuilen. Nee! Zegt de SP. Nu echte ontwikkelingssamenwerking met landen.

8 - Stop de bommen

De bommen op Afghanistan brengen de democratie dáár en de veiligheid híér niet dichterbij. Nederland doet mee aan oorlogen die gaan om macht over oliebronnen en niet aan missies die mensen beschermen of mensenrechten dichterbij brengen. In het conflict tussen Palestina en Israel is het noodzakelijk dat er snel een oplossing komt. Israel moet zijn verantwoordelijkheid nemen en zo snel mogelijk zich terug trekken tot de grenzen van 1967.

9 - Een gratis museum jaarkaart voor alle jongeren

In musea wordt ons culturele erfgoed bewaard en tentoongesteld. Beetje jammer dat het ver van mensen staat: te duur en te elitair. De SP wil dat de toegang tot het erfgoed in de voormalige rijksmusea voor alle inwoners van ons land gratis moet zijn en dat er een culturele strippenkaart moet komen voor scholieren om van alle mooie en spannende vormen van kunst en cultuur te proeven en te genieten.

10 - Beter en goedkoper openbaar vervoer

Overvolle treinen, vertragingen, betalen voor reisinformatie en onbereikbare plaatsen. De SP wil het openbaar vervoer moderniseren, wil gratis reisinformatie en de bereikbaarheid van het platteland bevorderen. Gratis internet in de trein? Dan moet je bij de SP zijn!

11 - Meer stageplekken op het MBO

Voor MBO studenten zijn er per jaar slechts 92.000 stageplekken beschikbaar voor 100.000 MBO studenten. Dat zijn dus 8.000 stageplekken te weinig per jaar. De SP wil bedrijven verplichten een minimaal aantal stageplekken aan te bieden. En natuurlijk moeten scholen begeleiden in de stageplekken, het kan niet zo zijn dat JIJ het maar moet uitzoeken.

12 – Startende ondernemers krijgen een kans.

Kleine of startende ondernemers hebben te veel kosten. De SP wil de kleinschaligheidsaftrek voor starters verdubbelen. Ook krijgen startende ondernemers een aanmoedigingssubsidie zodra zij het diploma ondernemersvaardigheden halen.

Er zijn nog veel meer reden die voor zichzelf spreken. Zoals;

Omdat beloften van deze regering niet worden waargemaakt.

Omdat de tegenstellingen in Nederland niet kleiner, maar groter worden.

Omdat mensen niet mogen meepraten over het Europese Verdrag.

Omdat er geen "Parlementair" onderzoek komt naar hoe we de oorlog in Irak zijn ingerommeld.

Omdat deze regering de problemen niet wil aanpakken; in de zorg, in het onderwijs en in de buurten.

Eerlijker delen, in plaats van verrijken.

Méér in plaats van minder solidariteit.

Menselijke maat, in plaats van anonimiteit.

Niet wegkijken, maar omkijken naar elkaar.

Vanaf 1974, toen de SP haar eerste volksvertegenwoordigers kreeg, geldt als uitgangspunt dat volksvertegenwoordigers van de partij niet veel meer moeten verdienen als de mensen die ze vertegenwoordigen. Maar ook uit solidariteit met de vele andere actieve leden die geen enkele vergoeding krijgen, is afgesproken een deel van het geld te gebruiken voor zaken als: acties financieel mogelijk maken; bekendheid geven aan onze ideeën; scholing en begeleiding voor onze kaderleden. Op het laatste congres is door alle aanwezigen nog eens benadrukt dat de afdrachtregeling behoort tot de kroonjuwelen van de partij.

U bent hier