h

Asfaltproductie van Bruil naar Doetinchem

7 juli 2009

Asfaltproductie van Bruil naar Doetinchem

ARNHEM - De asfaltproductie van Bruil in Wageningen wordt verplaatst naar de Asfaltcentrale Doetinchem. De bouw van een asfaltfabriek op bedrijventerrein Koningspleij in Arnhem is van de baan. Bruil verwacht de fabriek in Wageningen eind dit jaar te kunnen sluiten. Dat is eerder dan gepland.

De provincie Gelderland wilde dat de asfaltfabriek naar Arnhem zou verhuizen om een einde te maken aan de jarenlange overlast van de centrale in het centrum van Wageningen. De asfaltproductie kan nu naar Doetinchem omdat de Asfaltcentrale Doetinchem aan de Oude IJssel binnen de bestaande capaciteit de komende jaren ruimte heeft voor de productie van Bruil.

De asfaltcentrale in Doetinchem wordt geƫxploiteerd door de Verhoeve Groep Infra uit Hummelo.

Dat bedrijf komt in handen van KWS Infra uit Vianen, sinds vorig jaar de nieuwe eigenaar van Bruil Wageningen. Het bedrijf produceert nu maximaal 2.500 ton asfalt per dag.

De Gelderse gedeputeerde van Milieu Co Verdaas zegt dat Arnhem nu met de Koningspleij kan doen wat ze wil. "Ik ben blij dat ik van dit hoofdpijndossier af ben." Het provinciaal bestuur van Gelderland zocht stad en land af naar een geschikte locatie voor de asfaltfabriek.

Bedrijventerrein Kellen in Tiel en bedrijventerrein Middelwaard in Lienden waren onder meer in beeld, maar steeds stuitte de komst van de asfaltfabriek op milieubezwaren.

Arnhem beschikt met Koningspleij over een terrein waar zware milieubelastende bedrijven zijn toegestaan. De provincie bood Arnhem in ruil voor de vestiging van Bruil een miljoen euro aan als tegemoetkoming in de kosten en voor de mogelijke 'imagoschade' die Koningspleij zou lijden door de komst van de asfaltfabriek. Toekomstige omwonenden van de asfaltcentrale in Arnhem en Westervoort kwamen, net als elders, massaal in opstand tegen de komst van de asfaltfabriek.

"We hebben meegewerkt om een probleem in Wageningen op te lossen", zegt Roeland Kreeft, wethouder van Ruimtelijke Ordening in Arnhem. "Maar we zijn nooit ontzettend gelukkig geweest met de komst van Bruil. We willen van Koningspleij een terrein specifiek voor bedrijven in de energie- en milieutechnologiesector maken. Dan ligt het niet erg voor de hand er een asfaltfabriek te bouwen."

Adjunct-directeur Alphons van Woensel van Bruil Wageningen ziet de verplaatsing van de asfaltproductie naar Doetinchem als oplossing voor de korte termijn. Hij sluit niet uit dat op de lange termijn toch een nieuwe asfaltfabriek moet worden gebouwd.

Bron; de Gelderlander

U bent hier