h

ZONDER DE EURO WAS NEDERLAND NU IJSLAND GEWEEST

5 mei 2009

ZONDER DE EURO WAS NEDERLAND NU IJSLAND GEWEEST

Leugen:
Op de vraag "Wat was er met Nederland gebeurd zonder de euro?", antwoordt Wouter Bos (Pvda): “Dan waren we nu IJsland. Dan waren we kapot gegaan, hadden onze spaarders geen zekerheid kunnen bieden, dan was de munt onderuit gegaan. Dat was echt een rampscenario geweest.”

Waarheid:
Herinner je nog het referendum? Zonder grondwet zou het weer oorlog worden in Europa. Bangmakerij natuurlijk. Net zoals de leugen dat Nederland zonder de euro failliet was gegaan. Pro-Europa-partijen gebruiken graag dit soort argumenten.
De gulden was een keiharde munt. Geen economische beslissing greep zo diep in in onze knip als de komst van de euro. De SP-eis dat wij als Nederlanders daar eerst via een referendum over zouden moeten worden gehoord is genegeerd.
Het gevaar dat zwakke eurolanden ons nu mee naar beneden trekken is reëel. Met mega kapitaalinjecties wordt de euro nu overeind gehouden. Het is een fabeltje dat we zonder de euro nergens zouden zijn. Kijk maar. Denemarken heeft geen euro. Zwitserland en Noorwegen, geen EU-lid, ook niet. Zweden evenmin. En ook Groot-Brittannië is niet failliet. Eurofielen willen ons graag laten geloven dat we zonder euro buitenspel zouden te staan. Laat je niet voor de gek houden.

U bent hier