h

Bouwen mag bij Huize Hamerden

31 maart 2009

Bouwen mag bij Huize Hamerden

Aan de achterkant van de historische havezathe Huize Hamerden in Westervoort mogen enkele woningen komen.Met de opbrengst daarvan moet de eigenaar, een projectontwikkelaar, de restauratie van de havezathe aan de Hamersestraat betalen.

Dat heeft de gemeente besloten. Als de eigenaar niet instemt met deze handreiking dan gaat Westervoort, zegt wethouder Piet van Egmond, hem verplichten die restauratie toch te doen. Westervoort ziet mogelijkheden voor die verplichting omdat de havezathe een monument is.

Tot nu toe zegt de projectontwikkelaar geen geld te hebben voor de restauratie, behalve als hij rond de havezathe tientallen woningen mag bouwen. Zo'n groot aantal wil de gemeente in dat gebied niet hebben. "Er moet vrije ruimte blijven rond Huize Hamerden en de havezathe moet vanaf de Hamersestraat te zien zijn", zegt Van Egmond.

In de havezathe zelf mag een combinatie van wonen en werken komen. Van Egmond: "Maar geen bedrijvigheid waarmee veel auto's worden aangetrokken. Dat kost teveel parkeerruimte. Daarom geven we geen toestemming om er een restaurant te beginnen, zoals de eigenaar wilde."

U bent hier