h

De Waaij blijft natuurlijk gebied

16 februari 2009

De Waaij blijft natuurlijk gebied


Het gebied rond waterplas de Waaij in Westervoort blijft een natuurlijke inrichting houden. Dat gebeurt op verzoek van omwonenden. Het, zoals wethouder Ciska Wobma het noemt, verpauperde deel van de Waaij krijgt wel een opknapbeurt.

Westervoort heeft een landschapsarchitect drie plannen laten maken voor een nieuwe inrichting. Omwonenden mochten zich hierover uitspreken. Vrijwel iedereen gaf aan dat die ideeën in de prullenbak kunnen en dat het gebied gewoon zijn huidige natuurlijke uitstraling moet houden. Wobma: "Dus dat doen we. Een opknapbeurt is wel nodig. Dat betekent dat het zand en sommige bosschages rond de waterplas vervangen moeten worden."

De omwonenden willen wel dat de hondenuitlaatplaats die er in het gebied is verdwijnt. "Want als die uitlaatplaats blijft is de kans groot dat honden ook het water ingaan, terwijl dat alleen voor zwemmers is. We gaan een oplossing zoeken", zegt Wobma. Buiten het verplaatsen van de uitlaatplaats naar ergens buiten het gebied wil Wobma bordjes gaan plaatsen met het verbod aan baasjes om hun hond in het water te laten.

Ook moet er nog een oplossing gezocht worden voor de houten beschoeiing langs de waterplas. Uit veiligheidsoogpunt moet die van de provincie verdwijnen. " Die wand moet op een natuurlijke manier terugkomen. Daar gaan we ook naar kijken hoe we dat oplossen", zegt Wobma.

De ruimte die er nu is voor activiteiten, blijft behouden. Zo wordt er bij de waterplas ieder jaar het Westervoortse beachvolleybaltoernooi gehouden.

De landschapsarchitect die de gemeente in de arm heeft genomen gaat ook nog aan de slag met het appartementencomplex dat op de plek komt waar het squashcentrum annex sportschool staat, vlakbij de waterplas. Wobma: " Want dat moet goed worden ingepast in het gebied, met niet teveel parkeerplaatsen. Je moet er ook terughoudend zijn met verlichting, in verband met de fauna bij de Waaij." Die goede inpassing van de appartementen is afgedwongen door Milieugroep Westervoort, omdat de waterplas een belangrijk fourageergebied is voor watervleermuizen.

Westervoort heeft vorig jaar 350.000 euro beschikbaar gesteld als maximaal bedrag dat de nieuwe inrichting van de Waaij mag kosten, als afronding van het nieuwe woonwijkje dat in die omgeving gebouwd is.

U bent hier