h

Westervoortse brug is veilig

9 december 2008

Westervoortse brug is veilig


De brug tussen Westervoort en Arnhem is veilig. Dat bezwoer woordvoerder Dirk Hemink van Rijkswaterstaat dinsdagavond in zaal Wieleman in Westervoort.

Daar hield Rijkswaterstaat een voorlichtingsbijeenkomst over de Westervoortse brug. Er is wekelijks een inspectie om de brug te controleren. Hemink: "Als iets niet in orde is treden we meteen op." De brug heeft een grote renovatie nodig, maar Rijkswaterstaat heeft daarvoor nog geen geld.

De renovatie van de Westervoortse brug gaat dertig weken duren. Gedurende tien weken daarvan is de brug gesloten voor autoverkeer. De overige twintig weken is één rijbaan beschikbaar. Via verkeerslichten krijgen de rijrichtingen beurtelings groen licht. Het fietsdeel van de brug gaat vijftien weken op slot.

De gemeente wil dat er een pontje komt zodat het langzaam verkeer toch gemakkelijk de rivier over kan. Voor auto's is er geen oplossing, die zullen via de A12 moeten omrijden. Woordvoerder Dirk Hemink van Rijkswaterstaat beloofde alles in het werk te stellen om de hinder zo gering mogelijk te houden. Het idee van Westervoorter Ad Bleumink om een pontonbrug tussen Westervoort en Arnhem te leggen, zodat auto's ook gemakkelijk over de rivier kunnen, verwierp hij. Dat is volgens hem vanwege de scheepvaart niet mogelijk.

Rijkswaterstaat heeft nu geen geld om de brug te renoveren. Hemink: "Maar Westervoort staat bovenaan de prioriteitenlijst." Hij hoopt over een jaar of drie het werk dat zo'n zeventien miljoen euro kost te kunnen doen. Onder meer de draagpijlers moeten worden aangepakt en een nieuw wegdek is nodig. De spoorbrug is in orde.

U bent hier