h

Westervoort voelt zich voor de gek gehouden over komst station

17 oktober 2007

Westervoort voelt zich voor de gek gehouden over komst station

In de Westervoortse gemeenteraad is veel kritiek over de manier waarop er met de komst van het treinstation wordt omgegaan.

In de zomer zou ProRail, die de bouw moet regelen, duidelijkheid verschaffen over wanneer het station er zou zijn. Het officiƫle antwoord is er nog steeds niet.

Woordvoerder Rinus van Schie van de PvdA ging het verst in zijn bewoordingen. "Je wordt voor de gek gehouden. Zolang het station in Arnhem niet klaar is, blijven het mooie woorden en gebeurt er niks." De aanpassingen in Arnhem zijn in 2012 klaar. Wethouder Ciska Wobma zei zaterdag in deze krant al te vrezen dat het treinstation in Westervoort er pas in 2012 is. "Want ProRail heeft grote moeite de dienstregeling rond te krijgen en ProRail heeft eerder al aangegeven met Westervoort te willen wachten tot Arnhem klaar is."

VVD-leider Arthur Boone en fractievoorzitter Henk Sanders van D66 riepen op 'om er flink tegenaan te gaan en de trom te roeren'.

Wobma zei dat de Stadsregio Arnhem Nijmegen dat doet. Stadsregio bestuursvoorzitter Jaap Modder heeft beloofd dat de eerste trein eind 2009 in Westervoort stopt. Hij blijft daarvoor volgens Wobma z'n best doen, maar heeft medewerking van ProRail nodig.

Modder zoekt het inmiddels hogerop. Zoals zaterdag gemeld heeft hij komende maand overleg met minister Eurlings van verkeer. Onderwerp van gesprek is dan onder meer het weghalen van goederenvervoer op de spoorlijn en dat overbrengen naar de Betuweroute. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor de personentreinen. Wobma: "En de Stadsregio heeft zelfs al zelf een dienstregeling gemaakt. Die gaan ze bespreken met ProRail."

Sanders vraagt zich af of Westervoort een loer gedraaid wordt. Hij refereerde aan het feit dat Eurlings onlangs geld op tafel gelegd heeft voor de bouw van een Park and Ride station in Zevenaar-Oost, waar een grote nieuwe woonwijk en bedrijventerrein komen. "Ik krijg het idee dat we tegen elkaar uitgespeeld worden."

Burgemeester Jos Geukers riep om de Stadsregio haar (lobby)gang te laten gaan.

U bent hier