h

Tweede Kamer trekt uitkering wmo recht

2 mei 2009

Tweede Kamer trekt uitkering wmo recht

Ook Westervoort, die door de rijksoverheid gekort is op de bijdrage voor de wet maatschappelijke ondersteuning (wmo), wordt tegemoetgekomen.
De Tweede Kamer heeft geëist dat er een nieuwe verdeelmethode komt.

Dit gebeurt onder druk van de getroffen gemeenten, waaronder de meeste Liemerse plaatsen. Zij stelden dat de nieuwe verdeelmethode onjuist was. In enkele gevallen kregen gemeenten enkele tonnen per jaar minder, met als consequentie dat ze zelf misschien geld op tafel moeten gaan leggen voor de hulp aan inwoners binnen de wmo.
In eerste instantie lieten de getroffen gemeenten, het gaat om enkele tientallen plaatsen in Nederland, zelf onderzoek doen naar de verdeelmethode. Een van de initiatiefnemers hiervoor was Westervoorts wethouder Hans Breunissen. (Wethouder sociale zaken) Conclusie was dat bij de verdeling niet gekeken was naar onderdelen als gezondheid en inkomen. De rijksbijdrage was vooral geënt op het aantal ouderen. Zo gebeurde het dat in gemeenten met veel rijke ouderen het budget omhoog ging, terwijl gemeenten met een relatief arme en ongezonde bevolking minder rijksgeld kregen.
Op basis van het eigen onderzoek van de gemeenten gaf het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) opdracht om de kwestie te bekijken. Die kwam onlangs tot dezelfde conclusie. Het SCP wil dat de verdeelmethode wordt aangepast. Het gemiddeld inkomen in een gemeente en het aantal mensen met een chronische aandoening moeten in de subsidieberekening worden meegeteld.
De Tweede Kamer heeft deze zienswijze nu overgenomen.

Bron; de Gelderlander

U bent hier