h

DE SP GEEFT MENSEN EEN STEM VIA HET REFERENDUM

27 januari 2021

DE SP GEEFT MENSEN EEN STEM VIA HET REFERENDUM

Foto: SP

Politiek actief worden doen SP'ers om de wereld te verbeteren. Soms komt de verandering snel. Meestal is het een oefening in geduld en een kwestie van volhouden. Maar vandaag was een goede dag voor verandering: de Eerste Kamer stemde in met het SP-initiatief om een correctief bindend referendum in te voeren en de Tweede Kamer stemde na maandenlange strijd eindelijk in met de hoognodige verhoging van de zorgsalarissen. Beide voorstellen vroegen wat geduld, maar het is gelukt!

Het voorstel voor het referendum kent een lange en wonderlijke geschiedenis. Vandaag stemde de Eerste Kamer in met het voorstel van SP'er Ronald van Raak. Dit is een enorme stap! Omdat het een grondwetswijziging is moet de wet na de verkiezingen nogmaals door beide Kamers, met een twee derde meerderheid. Nog een goede reden dus om SP te stemmen in maart en ervoor te zorgen dat het referendum ook in tweede lezing wordt aangenomen.

Ook de strijd voor een verhoging van de zorgsalarissen ging niet zonder slag of stoot. We haalden 120.000 handtekeningen op, hielden de grootste online zorgactie van Nederland en in elk debat hebben we ervoor gevochten en voorstellen gedaan. De verschillende voorstellen leidden tot bijzondere en pijnlijke taferelen in de Tweede Kamer. Kamerleden renden het gebouw uit omdat ze bang waren dat ze moesten stemmen, een foutje van de coalitie zorgde ervoor dat het voorstel al eerder werd aangenomen maar niet werd uitgevoerd. Nu is het eindelijk zover: een meerderheid in de Tweede Kamer wil een verhoging van de zorgsalarissen.

Ook de toeslagenaffaire kent al een lange geschiedenis. Het kostte veel moeite de waarheid boven tafel te krijgen en nog steeds weten we niet alles. Door aanhoudende inzet, geduld en veel contact buiten het parlement heeft de SP met Renske Leijten al veel in gang gezet om die goede verandering tot stand te brengen. Dat is waar SP'ers voor staan en waarom wij altijd zullen blijven vechten voor het goede. Want er komt een dag voor die verbetering.

Over een paar weken zijn de verkiezingen. Een ding is zeker: hoe groter de SP wordt, hoe eerlijker Nederland zal zijn. We gaan ervoor!

Met vriendelijke groet,

SP, Weestervoort

Reactie toevoegen

U bent hier