h

Voorjaarsnota 2019

2 juli 2019

Voorjaarsnota 2019

Foto: SP

Algemene Beschouwingen voorjaarsnota 2019 zijn door de raad besproken op 1 juli 2019. Het was een lange en productieve avond. Beide moties die door de SP zijn ingediend ( Mantelzorg compliment en Right to Challenge ) zijn aangenomen. Hier onder vind u de beschouwing zoals wij deze hebben voorgedragen.

De fractie van de Socialistische partij benaderd alle uitdagingen vanuit onze 3 kernwaardes, te weten, menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit.

De SP is sinds vorig jaar samen met het CDA en D66 deelgenoot en medebepaler van het beleid waarover we in deze Voorjaarsnota voor het eerste resultaten kunnen zien in de wensen voor aankomend jaar. Wij constateren dat op veel vlakken het geluid van onze 3 kernwaarden terug te vinden is. Daar zijn wij verheugd over.

We willen het huis bedanken voor een overzichtelijke en duidelijke voorjaarsnota. Die het voor onze fractie mogelijk maakt om deze beschouwing op te zetten. Ook willen wij de griffie bedanken voor hun inzet om last -minute nog alle wijzigingen en aanpassingen van de amendementen en moties te vewerken en tijdig in Ibabs te plaatsen. Deze nota is verdeelt in 3 programma’s, Bestuur, Maatschappij en Omgeving.

De fractie van de Socialistische Partij heeft niet de behoefte uitputtend de gehele nota te bespreken maar wil het houden bij  een aantal punten waarin onze 3 kernwaardes duidelijk terugkomen en een belangrijk onderdeel zijn van de voorgestelde zaken.

Een ieder heeft het recht om in zijn eigen vertrouwde omgeving te leven en om te gaan met die mensen die dicht bij staan. We zien in deze voorjaarsnota op veel vlakken de wil en de wens om mensen dit te gunnen. Een hoge inzet op de WMO, de wens om zorg te verlenen in de z.g. O-de fase ( vroeg herkenning van de problemen ), een eerlijkere manier van de verdeling van de lasten ( hondenbelasting ) en het opkomen voor mensen die het moeilijker hebben om zich een plaats in de maatschappij te veroveren. ( zomerschool, dagbesteding, lokaal project sluitende aanpak mensen met verward gedrag ).

Om het een en ander te verduidelijken zal ik van elk programma 1 zaak belichten.

De hondenbelasting: Deze belasting is voor de Fractie van de SP altijd een zaak van gelijkwaardigheid en solidariteit geweest, ikzelf heb geen hond maar vindt het oneerlijk dat er een belasting is die geen rekening houdt met het afwegen van kosten en baten. Onze fractie is blij met deze eerste opbrengst, een verlaging van de hondenbelasting om meer in overeenstemming te komen met baten en lasten. Zijn we nu tevreden, nee nog niet . Onze fractie wil graag een overzicht hebben over de laatste 3 jaar om te bezien of alle kosten gerelateerd kunnen worden aan deze  belasting. Zodat we eventueel in het najaar kunnen komen met een bijsturing naar beneden. Wij hebben reeds de verantwoordelijk wethouder verzocht om deze gegevens aan te leveren.

Een goed voorbeeld van menswaardigheid  en solidariteit is het volgende onderdeel:

De werkgelegenheid:  Onderscheidt tussen mensen die het huidige werktempo kunnen bijhouden en mensen die door de verhoogde druk afhaken is voor onze fractie een grote zorg. De werkloosheid is op zijn laagste punt wat naar de mening van de fractie van de SP niet alleen het effect is van de landelijke trend maar zeker ook door de initiatieven van onze wethouder in deze coalitie. Maar dat laat ook zien dat er nu een groep overblijft die moeilijker naar werk te begeleiden is. Creativiteit zal nu belangrijk worden, het creëren van duobanen, het uitsplitsen van werkzaamheden et cetera zijn zaken die zorgen dat er  alsnog een zinvolle dagbesteding voor deze groep mensen komt.

Een voorbeeld van gelijkwaardigheid en menswaardigheid is ons derde item:

Samen met onze burgers: De nieuwe omgevingswet wordt een uitdaging voor gemeentes om samen met haar burgers zaken betreffende onze woonomgeving vorm te geven. Ook Westervoort gaat hiermee te maken krijgen op alle terreinen van de gemeentelijke taken zullen burgers een woordje mee willen  spreken. Een goed voorbeeld is de huidige aanpak van de Mosterdhof. Juist om dit soort van burgerinitiatieven meer vorm te geven en dan specifiek op het gebied van het sociaal domein zullen wij een motie indienen, Right to Challenge.

Als laatste onderdeel een goed voorbeeld van gelijkwaardigheid en solidariteit:

De mantelzorg: als we de wens hebben om mensen langer in hun huiselijke situatie te laten wonen is het absoluut noodzakelijk dat we gebruik gaan maken van het sociale netwerk van de hulpbehoevende. Nu bestaat er reeds een geldelijke bijdrage die we het mantelzorgcompliment noemen, dit gaat onze fractie niet ver genoeg niet de hoogte van het bedrag maar het geven van een werkelijk compliment vanuit de zorg ontvanger is voor ons essentieel. Wat geef je iemand die je wil verwennen, een bos bloemen, chocolaatjes of een cadeaubon vandaar dat onze fractie zal komen met een motie om een compliment te kunnen geven in de vorm van 2 cadeaubonnen van 25 euro. Ons voorstel is dat elke zorgontvanger die bij de gemeente bekend en geregistreerd is twee cadeaubonnen krijgt die hij of zij kan uitdelen aan die gene die het in de ogen van de zorgontvanger verdiend. Een cadeau verstrekt door diegene die laat zien blij te zijn met de aandacht die er is geweest voor haar of hem in het afgelopen jaar.

Ter afsluiting van mijn beschouwingen wil ik het college dankzeggen voor alle inspanning van het afgelopen jaar en wens ik hun alle sterkte voor de komende periode.

Wilt u de vergadering nog terug zien klik dan op bijgevoegde link.

http://www.ibabsonline.eu/Agenda.aspx?site=westervoort&agendaid=a17e88b2-3739-48aa-86d6-8f54c15cf6d1&FoundIDs=&year=2019

Reactie toevoegen

U bent hier