h

Terwijl wij hier over vrede praten ......

26 april 2019

Terwijl wij hier over vrede praten ......

Foto: SP

Als afdelingsvoorzitter ben ik op 13 april jl. aanwezig geweest bij de Vredesdag 2019 in pakhuis De Zwijger te Amsterdam. Een dag georganiseerd door de SP en de jongeren organisatie ROOD. 

 
Soms is het goed om als voorzitter de afdeling cg Westervoortse politiek even te verlaten om vervolgens het socialistische gedachtegoed weer in een groter perspectief te kunnen plaatsen en kenbaar te maken. Zeker wanneer er op zo’n dag gesproken wordt over de permanente oorlog die in grote delen van de wereld woedt. Er ontmoetingen zijn met dappere mensen uit de landen niet ver van de onze, mensen die strijden voor vrijheid, sociale rechtvaardigheid en vrede in eigen land. Daar wilde ik bij zijn, dus hop met strijdbare zin de trein in, op weg naar Amsterdam. Bij aankomst zorgde het heldere weer en de zon voor een mooie strak blauwe lucht boven mijn geboorte stad. Voor mij voelde het als een “Welkom Ger, het is goed om je weer te zien”. Maar goed ik kwam niet voor een gezellig dagje Amsterdam.
 
Het programma van de Vredesdag was goed gevuld en verschillende sprekers zijn er aan het woord geweest:
 
Ludo de Brabander, 
 
Woordvoeder van de anti-kapitalistische vredesorgansatie Vrede vzw. Hij publiceert op verschillende progressieve media in Belgie, zoals deWereldmorgen.be en ook schreef hij verschilende boeken waaronder Oorlog zonder grenzen. Hij riep op om te ontwapenen om te ontwikkelen. Te investeren in menselijke veiligheid en de preventieve aanpak van oorzaken van conflicten. In plaats van 1,7 biljoen dollar (!) te investeren in modernisering van nucleaire wapens.
 
Shawan Jabarin uit Palestina,
 
Directeur van de Al-Haq een vooraanstaande, onafhankelijke Palestijnse mensenrechten organisatieHij sprak over het blijven geloven in rechtvaardigheid en mensenrechten. De hoop levend houden bij de jeugd. En te zorgen dat de tijd die het nog duurt om tot vrede te komen zo beperkt mogelijk te houden.
 
Feleknek Uca uit Turkije,
 
Zij sprak over de strijd van de Koerden. Over de Koerdische hongerstakers. Feleknek is een moedige vrouw die grote risico’s loopt door op te komen voor haar mensen.
 
Nawal Ben Aiss,
 
Een activiste van de Hirak-beweging in de Rif in Marokko. Zij kon helaas niet aanwezig zijn omdat ze werd tegen gehouden bij haar vertrek om haar land te verlaten. Dit uitreisverbod levert wellicht wel veel meer publiciteit op dan wanneer zij hier wel was geweest. Maar vooral omdat het ons allen nog meer strijdlust geeft om dit soort schendingen van vrijheden aan te pakken.
 
Bette Dam.
 
Zij woonde 4 jaar in Afghanistan, waar ze ondermeer werkte als correspondent voor NRC Handelsblad. Zij schreef het boek “Op zoek naar de vijand”. Bette ons heeft laten zien hoe weinig wij eigenlijk weten over de oorlog in Afghanistan. Vooral door een tekort aan politiek wederhoor en dat het Westen een te simpel beeld heeft van Afghanistan (Tip: er is een goede podcast met haar bij "de Correspondent" https://podcasts.apple.com/ca/podcast/lex-bohlmeijer-in-gesprek-met-bette-dam-oorlogsjournalistiek/id924429487?i=1000435573151).
 
Wapenhandel en de oorlog in Jemen.
 
In de middag ben ik bij een paneldiscussie geweest over “wapenhandel en de oorlog in Jemen” (met Frank slijper van Pax, Wendela de Vries van Stop wapenhandel en Saif al Haddi uit Jemen). Het is inmiddels vier jaar geleden dat de gewapende interventie van Saoedi-Arabië en enkele bondgenoten in Jemen begon. De Saoediërs dachten in korte tijd de Houthi-rebellen te kunnen verslaan en de verdreven Jemenitische president Hadi weer in het zadel te hijsen. Vier jaar later duurt de oorlog echter nog altijd voort en is Jemen uitgegroeid tot het grootste humanitaire crisisgebied ter wereld. Een oorlog die o.a. door wapenhandel belangen, de oorlog economie, van ook Westerse landen in stand wordt gehouden. Ook als het gaat om de wapenindustrie wordt er in Brussel fors gelobbyd. Helaas met succes.
 
Sadet Karabulut.
 
Als woordvoerder buitenlandse zaken en defensie van de SP-fractie tweede kamer heeft Sadet Karabulut op die dag weer veel indruk op mij gemaakt.
Iedere keer weet ze, met haar duidelijke verhaal vol bezieling en gedrevenheid, mij te inspireren. Ze is altijd strijdbaar! (Tip:Sadet Karabulut op de vredesdag https://www.youtube.com/watch?v=1uDxFtt8Z6g ).
 
Foto: SP
                                                                        (Sadet Karabulut - Ger Terpstra)
 
En nu ? 
Terwijl we hier over vrede praten....  is er daar oorlog! 
En wat kan ik daar aan doen ? 
 
Enkele tips. 
 
Wordt of blijf solidair met de SP die zich in de 2e kamer inzet om de oorlogs- economie  aan de kaak te stellen en een halt toe te roepen!
 
Stem op de SP tijdens de Europese verkiezingen waardoor er ,o.a. over wapenhandel, ook binnen Europa kritische krachten aan het werk kunnen blijven!
 
Kies een bank waarvan bekend is dat zij niet investeren in wapens!
 
Sluit je aan bij een organisatie, zoals PAX of Stop wapenhandel, die zich actief inzetten om de wapenhandel te stoppen!
 
Tekens de petities op de website van AVAAZ. Het doet er toe!
 
De reis terug.
 
Samen met een partij genoot uit Duiven ben ik ook weer teruggereisd. Van wereldse macht politiek weer naar het Westervoortse. Maar ook achter iedere Westervoortse voordeur bevindt zich "de wereld". Het was een leerzame, inspirerende en vaak ook emotionele dag. Een dag waarbij we als SP en ROOD onze betrokkenheid en solidariteit hebben getoond met de mensen die in hun eigen land strijden voor vrijheid, sociale rechtvaardigheid en vrede.
 
Internationale solidariteit maakt sterk !
 
Met vriendelijke groet
Ger Terpstra, afdelingsvoorzitter SP Westervoort

Reactie toevoegen

U bent hier