h

Meer slagkracht in de aanpak van ondermijnende criminaliteit

27 november 2018

Meer slagkracht in de aanpak van ondermijnende criminaliteit

Gemeenten in de regio Gelderland-Midden zetten steeds meer bestuurlijke instrumenten in om ondermijning door criminelen tegen te gaan. Dat bleek tijdens een tweedaagse conferentie van burgemeesters, politie, OM, provincie, het RIEC, de belastingdienst, veiligheidsregio en Defensie. ‘Drie jaar geleden sloten we op dezelfde plek in Ellecom de handen ineen om een vuist te maken tegen de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld. Daar heb je een lange adem voor nodig, maar je ziet dat we als overheid weerbaarder worden,’ zegt burgemeester Arend van Hout, die de stuurgroep Samen Weerbaar voorzit.

Criminelen sneller in beeld

Steeds meer gemeenten hebben er bijvoorbeeld in hun lokale regelgeving voor gezorgd dat criminelen minder makkelijk een bedrijf kunnen starten om geld wit te wassen. Ook zijn gemeenten de afgelopen jaren actiever gaan waarschuwen tegen de gevaren van hennep. ‘Maar de belangrijkste winst zit erin dat we de afgelopen jaren meer informatie zijn gaan delen,’ vult Rini Strijbosch (districtschef politie) aan. ‘De belastingdienst merkt dat iemand zijn inkomen niet kan verklaren, de wijkagent ziet verdachte dingen en de wijkwerker krijgt klachten uit een buurt. Als je die informatie aan elkaar koppelt, kom je soms tot de conclusie dat iemand sluimerend een criminele carrière is gestart. Dat krijgen we nu sneller in de gaten.’

Pakkans laag, dus verleiding groot

‘De eerste prioriteit bij de aanpak van ondermijnende criminaliteit is, dat de jongens uit onze regio de criminelen berooid de cel in zien verdwijnen. Bij de conferentie vertelden jongens hoe zij benaderd worden door peperduur geklede criminelen in glimmende BMW’s die jongens er met hun blingbling toe verleiden als koeriers met foute pakketjes de straat op te gaan. Ze worden verblind door de jacht op snel geld, zoals volwassenen met hennepkwekerijen fout geld scoren. Misdaad mag niet lonen. De basis van de aanpak hoort te zijn dat de pakkans sterk stijgt', zegt burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem, die voorzitter is van het Districtelijk Veiligheidsoverleg in Gelderland-Midden.

Samenleving weerbaar maken

‘We voelen steeds meer de urgentie om alles in te zetten om te voorkomen dat criminelen onze buurten overnemen, invloed in de politiek krijgen of een sfeer van onaantastbaarheid opwerpen. Maar het werkt niet als we dat alleen als overheid doen, de hele samenleving zou zich hier tegen moeten verzetten,’ zegt Arend van Hout. Daarom is er de afgelopen maanden gewerkt aan een communicatieplan om ondernemers en studenten te waarschuwen en alert te maken. De deelnemers aan de conferentie hebben de ambitie uitgesproken om hier snel mee aan de slag te gaan.

Foto: gemeente Westervoort
Foto: gemeente Duiven

Reactie toevoegen

U bent hier