h

SP ZEGT NEE TEGEN ASSOCIATIEVERDRAG MET OEKRAÏNE

26 maart 2016

SP ZEGT NEE TEGEN ASSOCIATIEVERDRAG MET OEKRAÏNE

De SP is vanwege meerdere redenen tegen het associatieverdrag.

Volgens de SP zou de EU eerst de crisis in eigen huis op moeten lossen in plaats van de vlucht naar voren te kiezen. Harry van Bommel: 'Het is nog heel spannend wat er gaat gebeuren met Griekenland en het Verenigd Koninkrijk binnen de EU. Ondertussen kampt Europa met een vluchtelingencrisis en nemen de armoede en ongelijkheid op het continent  toe. Uitbreiding of associatie met nieuwe landen is dan niet wenselijk.'

Daarnaast is er gerede kans dat het verdrag de stabiliteit in Oekraïne en Europa verder in gevaar brengt. 

  • Het associatieverdrag heeft indirect bijgedragen aan het ontstaan van de burgeroorlog in Oekraïne. Met het associatieverdrag kiest Oekraïne om zich sterker te verbinden met de EU. Dat zal de stabiliteit en eenheid in het land niet ten goede komen. 
  • Het verdrag intensiveert de economische en politieke betrekkingen met Oekraïne op een moment dat de regering in Kiev verantwoordelijk gehouden wordt voor ernstige mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden. Oekraïne heeft bovendien nog heel veel huiswerk te doen als het gaat om democratie, de fundamentele rechten van de mens en de rechtsstaat. Een associatieverdrag zou dan niet aan de orde moeten zijn.
  • Door het verdrag zal er nog meer geld naar het door corruptie geplaagde Oekraïne vloeien. Er zijn al miljarden van de EU naar Oekraïne overgemaakt, terwijl de kans aanzienlijk is dat EU-geld verdwijnt in de zakken van corrupte oligarchen (Russische term voor rijke en veelal corrupte zakenlieden die bij invoering van de communistische vorm van kapitalisme veel politieke macht verwierven) 
  • Een associatieverdrag betekent niet automatisch lidmaatschap van de EU, maar veel EU-lidstaten gingen Oekraïne wel voor. Feit is dat het verdrag in Oekraïne nadrukkelijk wordt opgevat als opstapje naar het EU-lidmaatschap. (Ook Rusland vat dit zo op, ziet dit als een bedreiging en is daarom fel tegen het verdrag)

U bent hier