h

Bezoek aan het congres ‘Samen werken aan Gelderland’

21 november 2014

Bezoek aan het congres ‘Samen werken aan Gelderland’

Op woensdag 29 oktober 2014 zijn wij,Westervoortse Sp leden Emina Arnautic en Peter Gompelman, samen naar het congres 'Samen werken aan Gelderland' in de Eusebiuskerk te Arnhem geweestgeweest. 

Dit congres werd in Arnhem georganiseerd door en voor de provincie Gelderland in het teken van samenwerking. Vooraf werden wij in de gelegenheid gesteld ons eigen programma samen te stellen. Hiervoor hadden wij de keuze uit 6 excursies en 54 workshops.

Excursie

De dag begon vroeg met een excursie die wij hebben gevolgd in MFC de Wetering in de Geitenkamp, gegeven door een van de Wijkteams Arnhem met het thema "Dicht op de problematiek, dichtbij de inwoners".

Opening

Na de excursie gingen wij naar de Eusebiuskerkvoor de opening van het congres. De opening werd gedaan door Dr.ReimarMolitorvoorzitter van het regionale samenwerkingsverband Keulen-Bonn in de Duitse deelstaat NoordrijnWestfalen. Zijn opening was zeerinspirerend met als belangrijkste boodschap “het stamtafel gesprek”. Rond de tafelmet een hapje en een drankje behaal je vaak sneller en betere resultaten dan bij ellelange vergaderingen. Ook het vervolg van de opening was erg verassend met cabaret, zangen dans.

Programma

Excursie: Dicht op de problematiek, dichtbij de inwoners

Workshop 1: Burgerinitiatieven

Workshop 2: Samenwerken aan klimaatadaptie in Rivierklimaatpark IJselpoort

Workshop 3: Het geheim van Regio Foodvally: voedingsbodem voor een vruchtbare samenwerking

Workshops

De workshop Burgerinitiatieven werd gegeven in de Rozet. Hier vertelde 5 sprekers van verschillende gemeente over geslaagde projecten ontstaan door Burgerinitiatieven. Hieruit bleek dat erg belangrijk en waardevol is dat de gemeente goed luisteren naar hun burgers.

Voor de workshop Samenwerken aan klimaatadaptie in Rivierklimaatpark IJselpoort konden wij gewoon blijven zitten. Deze work-shop werd gegeven door de sprekers: Wim Goedhart, Projectleider Rivierklimaatpark IJsselpoort (Vereniging Natuurmonumenten), Anja van Norel, wethouder (gemeente Zevenaar) en Arthur Boone, wethouder (gemeente Westervoort) en de gespreksleider was: Dhr. Jaap Ruiter, Projectleider Deltaprogramma (provincie Gelderland) aangaande het gebied rond de IJsel vanaf de splitsing Rijn/IJsel tot aan Giesbeek.

Onze laatste workshop vond plaats in de Eusebiuskerk. Het leuke hieraan was dat we mochten beginnen met het aangeven waarom het project Foodvally zinloos is.  Daarna gingen we in groepjes brainstormen om onze eigen inbreng om te zetten naar waaromFoodvally WEL!

Na de laatste workshop kwam iedereen nog terug in de Eusebiuskerk om onder het genot van een hapje en een drankje de samenwerkingsverbanden te verstevigen. (stamtafel gesprekken)

Onze complimenten aan de organisatie van het congres voor een  leerzame en geslaagde dag die van ons zelfs uitgebreid had mogen worden met meer dagen omdat er nog voldoende interessante onderwerpen waren die we nu helaas niet hebben kunnen bijwonen.  

Mensen die meer informatie willen over de gegeven workshops kunnen onderstaande link gebruiken.

http://samenwerkenaan.gelderland.nl/programma/

Emina Arnautalic en Peter Gompelman, SP Westervoort.

U bent hier