h

Hond als ‘melkkoe’

7 november 2013

Hond als ‘melkkoe’

De SP afdeling Westervoort heeft de gemeente er al meerder keren op aangesproken: hon­denbezitters worden door de hondenbelasting als melkkoe gebruikt. Tot nu toe echter weigerde de gemeente om de hondenbelasting aan te passen. Inmiddels is er door de Hoge Raad een uitspraak gedaan.

"Gemeenten mogen hondenbelasting heffen van de Hoge Raad. Het is geen discriminatie dat gemeenten geld ophalen bij hondenbezitters terwijl ze niet datzelfde doen bij mensen die geen hond hebben. Het kost de gemeente immers geld om de openbare weg en plaatsen voor honden schoon te maken, meent de Hoge Raad."

De SP afdeling Westervoort is van mening dat “De baten moeten de kosten dekken.” Dat wil zeggen dat de hondenbelasting de kosten moet dekken van het opruimen van de hondenpoep en het onderhoud van de hondenveldjes. Op dit moment komt er echter veel meer geld binnen aan hondenbelasting: de kosten bedragen minder dan de helft van de inkomsten. De rest van het geld gaat naar de algemene middelen van de gemeente. Deze pot wordt gebruikt om andere werkzaamheden binnen de gemeente te bekostigen.

Discriminatie van hondenbezitters. Ook de SP vindt natuurlijk dat de vervuiler moet betalen. Maar dat betekent niet dat hondenbezitters als melkkoe gebruikt moeten worden voor de tekorten op andere gemeentelijke budgetten. Het is te gek voor woorden dat deze relatief kleine groep mensen hier meer aan moeten bijdragen, alleen maar omdat ze een hond bezitten. 

In oktober en november zal de SP Westervoort onder zowel hondenbezitters als niet hondenbezitters handtekeningen verzamelen om de hondenbelasting aangepast te krijgen. Mogen wij rekenen op uw medewerking? U kunt ook contact opnemen via de e-mail westervoort@sp.nl of telefonisch met Mary van de Stay 06 514 69 322. U kunt ook de petitie tekenen!

Reactie toevoegen

U bent hier