h

SP Westervoort in gesprek met woningcorporatie Vivare

16 mei 2013

SP Westervoort in gesprek met woningcorporatie Vivare

Woningcorporatie VivareSP Westervoort heeft donderdag, 16 mei, samen met SP Duiven, een gesprek gehad met woningcorporatie Vivare. Aanleiding hiervoor was de brief over de 'verhuurdersheffing' die SP Duiven en Westervoort onlangs naar Vivare heeft gestuurd voor meer duidelijkheid voor huurder en gemeente.
Mw. Jolande Siemerink en dhr. Wynand Jetten, teammanagers Vivare, hebben hun schriftelijke antwoorden toegelicht op de vragen over de gevolgen van de "verhuurdersheffing" die in de brief van de SP aan Vivare gesteld zijn.

Het kabinet Rutte 2 heeft, als één van de maatregelen om het begrotingstekort te verkleinen, de verhuurdersheffing ingesteld. Alle woningcorporaties van Nederland zullen, volgens het plan van minister Blok, gezamenlijk 1,75 miljard euro moeten gaan betalen aan de schatkist. Zij kunnen dit enorme bedrag niet alleen op brengen en zijn daarom gedwongen om hun huurders per 1 juli met een forse huurverhoging (4 tot 6.5%) op te zadelen. Inmiddels heeft Vivare haar huurders hiervan op de hoogte gebracht en medegedeeld welke huurverhoging hen te wachten staat.
Op een aantal vragen die de SP heeft gesteld kan Vivare nu nog geen concreet antwoord geven, omdat de behandeling van het wetsvoorstel nog door de eerste kamer moet. Wel is het zo dat Vivare bij lopende en nieuwe zaken een voorbehoud moet maken omdat de exacte financiële gevolgen nog niet duidelijk zijn. Vivare geeft in ieder geval de garantie dat, wat er ook in Den Haag besloten wordt, het reguliere onderhoud van de bestaande woningen, nu en in de toekomst, er niet onder zal lijden en dat de bestaande nieuwbouw-afspraken gehandhaafd zullen blijven. De schriftelijke reactie van Vivare op vragen van SP Westervoort is hier te lezen.

SP vraagt Vivare om duidlijkheid voor huurder en gemeente.

U bent hier