h

SP REIKT BONUS UIT AAN STADSREGIO-VOORZITTER MODDER

19 december 2012

SP REIKT BONUS UIT AAN STADSREGIO-VOORZITTER MODDER

Pensioengat bonus Jaap Modder

De gezamenlijke SP afdelingen uit de Stadsregio reiken aan voorzitter Jaap Modder bij wijze van protest zijn ‘bonus’ van € 109.000,- uit. De actie vindt plaats voorafgaand aan de vergadering van de Stadsregio, op donderdagmiddag 20 december. Modder (PvdA) krijgt bij zijn vertrek op 1 januari 2013 bovenop de wettelijke wachtgeldregeling ruim een ton extra mee voor het dichten van zijn pensioengat.

De gemeenteraden van Rheden, Zevenaar en Nijmegen hebben zich op initiatief van de SP uitgesproken tegen deze bonus. Ook hebben de delegaties van deze gemeenten de opdracht gekregen om de bonus aan te kaarten tijdens deze Stadsregiovergadering. “Het is juridisch niet meer mogelijk de bonus in te trekken”, zegt het dagelijks bestuur van de Stadsregio. Jaap Modder heeft nog niet gereageerd op alle onrust. De SP vindt dat Modder moet afzien van zijn bonus. Daarom doet de SP in deze vorm een dringend beroep op de sociale verantwoordelijkheid van de bestuurder.

In de ontvangsthal van het gemeentehuis in Nijmegen biedt een lange rij mensen in werkoutfit de bonus in geldzakken van € 2.000,- aan. Onder het motto van ‘Onze poen voor Jaap’s pensioen’. Bovenop de bonus krijgt Modder van de SP als afscheidscadeau het stripboek ‘Suske en Wiske en de Poenschepper’. Vanaf 14.00 uur is de SP in de ontvangsthal (Korte Nieuwstraat 6) aanwezig, de Stadsregiovergadering begint om 15.00 uur.

De gezamenlijke SP afdelingen van de Stadsregio vinden de bonus een buitensporige en onverantwoorde vergoeding die zo snel mogelijk van tafel moet. De SP verwondert zich over het feit dat de Stadsregioraad heeft ingestemd met deze goudgerande vertrekregeling. Paul Kusters, bestuurslid SP Arnhem en woordvoerder van de actievoerders: "De wachtgeldregeling is op zichzelf al zeer riant. Vertrekkende bestuurders krijgen het eerste jaar 80 procent van hun salaris en daarna 70 procent. Als we dit vergelijken met de huidige WW dan komen bestuurders van openbare functies echt niets tekort."

In een persbericht meldt de Stadsregioraad dat de heer Modder toe is aan een nieuwe uitdaging. De heer Modder heeft zelf besloten om zijn termijn als voorzitter van de stadsregio niet vol te maken. Zelfs als Jaap Modder geheel vrijwillig en op eigen initiatief vertrekt, dan kan hij nog steeds wettelijk aanspraak maken op de wachtgeldregeling.

Paul Kusters: "Wie een functie in het openbaar bestuur accepteert, weet dat er elke dag een einde aan die functie kan komen. De wettelijke wachtgeldregeling is ervoor bedoeld om het financiële risico voor de bestuurder in belangrijke mate te beperken. Het is maatschappelijk ongewenst om bovenop deze riante regeling ook nog een pensioengat met 109.000 euro te willen vullen. Hoeveel van de duizenden ontslagen werknemers in Nederland kregen de afgelopen jaren bij hun ontslag het pensioengat gevuld? Hier wordt weer bevestigd dat er voor bestuurders aan de top bijzonder goed wordt gezorgd. En dat in een tijd waarin de gewone werknemer of oudere zonder slag of stoot in de armoede kan worden geduwd, terwijl zij part noch deel hebben aan de economische crisis."

Geen vertrekbonus voor de voorzitter van de Stadsregio van 109.000 euro
Meer kritiek op vetrekregeling Modder

U bent hier