h

SP Westervoort en de nieuwe bijstandswet

29 april 2012

SP Westervoort en de nieuwe bijstandswet

De nieuwe Wet Werk en Bijstand (Wwb) treedt per 1 juli in werking. Vanaf deze datum worden de gezinsinkomens bij elkaar opgeteld om te bepalen of iemand nog recht heeft op een (aanvullende) bijstand uitkering van de gemeente. Per huishouden wordt er dus een gezinsuitkering verstrekt. Deze wet zal voor vele gezinnen dramatische gevolgen hebben. Inwonende kinderen met een inkomen uit werk of uitkering boven de gestelde criteria in de wet, zullen de ouders moeten onderhouden. Kansen om te sparen voor de eigen toekomst wordt nihil. Ditzelfde geldt ook voor overige gezinsleden als een inwonende ouder, broer of zus.

De gevolgen van een ouder met een bijstand uitkering die een veilige basis wil bieden aan uitwonende kinderen die het niet redden zijn groot. Als voorbeeld een ouder die een kind en kleinkind wil opvangen na een scheiding. Dit is op zichzelf al een ingrijpende gebeurtenis. Als dit dan ook nog tot gevolg heeft dat er hard wordt gesnoeid in het gezinsinkomen, worden ook de kansen op het bouwen naar een nieuwe doorstart onmogelijk. Geld voor het kind om te sparen voor zelfstandige huisvesting is er immers niet meer.

De SP heeft zich altijd verzet tegen de invoering van de Wet Werk en Bijstand. De uitvoering van de wet is door de overheid bij de gemeente neergelegd. Het is ook de gemeente die reserveringen maakt voor zogenaamde minima regelingen en het verstrekken van Bijzondere Bijstand. Hierdoor is er sprake van willekeur. In de ene gemeente is het immers beter geregeld dan in de andere gemeente.

Na de val van het kabinet Rutte, is het besluit genomen dat de huishoudtoets in het jaar 2013 wordt teruggedraaid. Als reactie hierop hebben de 4 grote steden afgelopen vrijdag in overleg met het ministerie de voorbereidingen voor deze huishoudtoets met onmiddellijke ingang gestopt. De SP vindt dat dit ook moet gebeuren voor de overige gemeenten. De Westervoortse SP afdeling roept de gemeenteraad op hierin per direct stelling in te nemen, zodat het College de voorbereidingen kan staken. Het kan niet zo zijn, dat een inwoner van Westervoort anders behandelt wordt dan een inwoner van de vier grote steden.

Juist nu de huishoudtoets ter discussie staat, wil de SP Westervoort graag in contact komen met die inwoners die getroffen zullen worden door de nieuwe Wet Werk en Bijstand. Dit om inzicht te krijgen van de gevolgen van deze wet en indien noodzakelijk een zwartboek samen te stellen van pijnlijke gevallen. U kunt contact opnemen met de hulpdienst van SP Westervoort onder telefoonnummer 0316-712015 of via de website /

U bent hier