h

CDA, VVD en D66 stemmen tegen de motie van PvdA en GroenLinks

18 oktober 2011

CDA, VVD en D66 stemmen tegen de motie van PvdA en GroenLinks

Thumb DownTijdens de Commissievergadering Ruimte en Veiligheid hebben het CDA, VVD en D66 tegen de motie “geen opslag van kernafval in de gemeente Westervoort en omgeving” van de PvdA en GroenLinks gestemd.

Men vindt het een non-discussie. Het bevindt zich nog in een onderzoeksfase. Dit is politiek voor de bühne. Als de nederlandse bevolking (het kabinet) een beslissing neemt voor uitbreiding van kernenergie, moet Westervoort haar verantwoordelijkheid nemen en haar bodem beschikbaar kunnen stellen voor ondergrondse opslag van kernafval. Het is onwaarschijnlijk dat een dichtbebouwde gemeente als Westervoort gekozen wordt als locatie voor kernafval opslag. Ook spreekt men van angstpolitiek. Het onnodige angst aanpraten van iets wat op dit moment helemaal niet speelt.

Dit is een korte opsomming van argumenten welke het CDA, VVD en D66 benoemd hebben om tegen de motie te stemmen. Hiermee gaat men voorbij aan de zorgen van Brabant over de Belgische plannen om kernafval ondergronds op te slaan in het grensgebied. Wat als de drinkwatervoorziening besmet raakt door lekkage van het radioactief afval? Men gaat voorbij aan het gegeven dat vele andere gemeenten zoals Duiven en Zevenaar, zich wel hebben uitgesproken tegen ondergrondse opslag van kernafval. Volgens het CDA, VVD en D66 hoeven de inwoners van Westervoort zich geen zorgen te maken. Dit soort politiek heeft een naam: Struisvogelpolitiek!

De PvdA en GroenLinks beraden zich op het herformuleren van de tekst en zullen de motie in gewijzigde vorm opnieuw indienen. De SP zal zich beraden wat haar volgende stap zal zijn. Al moet de SP in Westervoort in iedere straat van deur tot deur gaan. De SP laat het hier niet bij zitten.

 

Brief aan B&W betreffende ondergrondse opslag van kernafval.
Westervoort kernafvalvrij.

 

U bent hier