h

Gemeenteraadvergadering van 4 juli 2011

7 juli 2011

Gemeenteraadvergadering van 4 juli 2011

"Het in stand houden van het openbare rozenperkje" is alles bepalend voor de leefbaarheid van Westervoort anno 2011

Op maandag 4 juli 2011 zijn tijdens de laatste Gemeente Raad vergadering voor het zomerreces, de bezuinigingsvoorstellen in de voorjaarsnota van het college zonder al te veel morren besproken. Vrijwel alle bezuinigingsvoorstellen zijn door de zittende fracties goed gekeurd.


rozenperkje

Op de PVDA na, welke nog enigszins oppositie probeerde te voeren door het debat aan te gaan over de bezuinigingen op de WMO, het Algemeen Maatschappelijk Werk en de Sociale Raadlieden, werd er door de overige fracties nauwelijks tot geen vragen gesteld. Laat staan dat men stelling nam tegen de voorgenomen bezuinigen. Wel bij vrijwel iedere bezuiniging genoemd onderwerp uitten Groenlinks, VVD en CDA grote zorgen over de voorgenomen bezuinigen op de groen voorziening.

Deze fracties verzetten zich met kracht tegen mogelijk grotere bezuinigingen op de groen voorziening die verder zouden gaan dan de zogenaamde basis plus norm. Als er dieper in de groen voorziening zou worden gesneden dan wil menig Groenlinks-er of VVD-er niet meer in ons mooie dorp wonen. Sobere groenvoorziening, zou de leefbaarheid ernstig aantasten en zou onveiligheid in de hand werken. D66 en het CDA deelden deze standpunten. Je mag in Westervoort overal op bezuinigen maar niet op het Rozenperkje, want dan wil menigeen niet langer in Westervoort blijven wonen.

Het is te triest voor woorden dat men vanuit de raad geen zorgen maakt over de voorgenomen bezuinigingen op de WMO. Hoe men met deze bezuinigingen uitvoering moet geven aan het verder uitbreidende takenpakket van de WMO is onduidelijk. Alleen vanuit de fractie van de PVDA werd hierover aan het college vragen gesteld.

Groenlinks zou het niet eens zo bezwaarlijk vinden als er bij de sociale raadslieden gesneden zou worden. Dat er door de bezuinigingen op het Algemeen Maatschappelijk Werk een wachtlijst zou ontstaan zou weleens goed kunnen zijn voor de hulpvrager. Daarbij werd er gesteld dat men toch nooit precies kan meten hoeveel inwoners er aanspraak gaan maken op het Algemeen Maatschappelijk Werk.

Met ongeloof nemen we dit waar, omdat men een paar jaar geleden nog de stellige overtuiging had dat de wachtlijsten bij het Algemeen Maatschappelijk Werk drastisch verminderd moest worden. Deze wachtlijsten hadden te veel schadelijke effecten. Het college hanteert met haar bezuinigingen niet de kaasschaaf methode maar snijdt met goedkeuring van een partij als D66 dieper in Zorg en Welzijn als in andere sectoren. De meest kwetsbare bevolkingsgroep in Westervoort wordt hierdoor snoei hard aangepakt. De solidariteit in ons dorp is ver te zoeken. We verstoppen ons liever in het iedere keer vernieuwde rozenperkje.

Iedere burger zou zich moeten afvragen welk effect dit heeft op de leefbaarheid van ons dorp. De SP Westervoort wil niet stellen dat de verhuftering van de samenleving door dit soort besluitvorming is ontstaan. We durven wel te stellen dat dit beleid het effect van verhuftering zal doen toenemen. Van het CDA en VVD zijn dit te verwachten standpunten, maar dat de fracties van D66 en Groenlinks hier kritiekloos in meegaan stelt ons zwaar teleur. Voor de SP Westervoort reden genoeg om uiterste inspanning te leveren om de leefbaarheid van ons dorp te vergoten met een meer sociaal beleid.

  • Reageer op dit artikel

U bent hier