h

Westervoort: 'gelden Nuon samen wegzetten'

3 maart 2009

Westervoort: 'gelden Nuon samen wegzetten'


Als energiemaatschappij Nuon daadwerkelijk wordt verkocht moeten gemeenten samen gaan optrekken om een goed rendement van de opbrengst te krijgen. Dat zegt Westervoorts burgemeester Jos Geukers. "Als je als gemeente het geld wegzet op een bank krijg je minder rente dan als je dat als gezamenlijke gemeenten doet. Ik zie graag dat we als gemeenten ons gaan bundelen." Geukers benadrukt dat gezamenlijk optrekken veel geld kan schelen.

De Westervoortse burgemeester gaat er vanuit dat gemeenten een belangrijk deel van de opbrengst die ze krijgen toch op de bank gaan zetten om er het rentevoordeel van te krijgen. Volgens hem is dit nodig omdat gemeenten het divident dat ze nu krijgen op hun aandelen van Nuon gebruiken in hun begroting. Het geld, na verkoop van Nuon, helemaal besteden aan voorzieningen zou een gat in de begroting slaan en dat kan niet. "Het leeuwendeel van de opbrengst zullen we moeten wegzetten", zegt Geukers, die financiën in zijn portefeuille heeft.

Westervoort kan uit de verkoop van haar aandelen Nuon een bedrag tegemoet zien van bijna elf miljoen euro. Rijnwaarden en Duiven komen uit op elfeneenhalf miljoen. Doesburg heeft recht op bijna dertien miljoen euro. Voor Zevenaar gaat het om een bedrag van bijna vijfendertig miljoen en Montferland kan bijna zevenendertig miljoen tegemoet zien.

Uit een enquête van deze krant blijkt dat veel mensen willen dat de opbrengst wordt aangewend voor doortrekking van de A15.

U bent hier