h

Camera stopt vandalisme

1 november 2008

Camera stopt vandalisme

Het aantal vernielingen bij de Westervoortse basisschool De Verrekijker is sinds er bewakingscamera's zijn geplaatst fors afgenomen.
Directeur Mart van Balveren spreekt over 'een opzienbarend effect'. Toch moeten er nog nog meer maatregelen worden genomen om overlast en vandalisme tegen te gaan.

In de zomervakantie van vorig jaar was er voor enkele duizenden euro's schade aan de school, vooral door kapotte ruiten. "In de afgelopen zomer, toen de camera's er stonden, zijn er maar drie ruiten kapot gegaan. "En dat kwam gewoon per ongeluk door voetballende kinderen", zegt van Balveren.

Ondanks het succes van de drie camera's, die een groot deel van het speelplein bestrijken en als het ware hun geld terugverdienen, neemt de school nog meer maatregelen om vandalisme te voorkomen.

Dat gebeurt samen met school De Tuimelaar, die naast De Verrekijker zit. Probleem was dat de zij-ingangen van de beide scholen een soort halletje hadden. Van Balveren: "Daar sta je droog en uit het zicht. Daarom hebben we de deur verplaatst zodat er geen overdekt halletje meer is." Aan die kanten van de school moeten nog bosschages worden weggehaald. Die zijn zo hoog dat mensen die bij de zij-ingang gaan staan niet zichtbaar zijn vanaf straat. De bosschages worden vervangen door een hekwerk, waardoor mensen wel in het zicht staan. Voor beide scholen moeten deze maatregelen zorgen dat het laatste restje vandalisme verdwijnt. De scholen moeten de maatregelen voor een deel zelf betalen. De gemeente trekt in het kader van haar zorgplicht voor onderwijshuisvesting 28.000 euro uit. Ze betaalt mee aan het verplaatsen van de deuren en het plaatsen van het hekwerk.

Wethouder Piet van Egmond hoopt dat met de maatregelen die bij de scholen getroffen worden vandalisme uitgebannen wordt. Hij zegt dat er inderdaad sprake is van veel overlast en vernielingen als ruitbreuk en graffiti. "Hangjongeren staan voortaan in het zicht. We hopen dat buurtbewoners de politie bellen als er verkeerde dingen gebeuren."

U bent hier