h

Westervoort hufterproof

21 oktober 2008

Westervoort hufterproof


In Westervoort komen maatregelen om de gemeente zoveel mogelijk hufterproof te maken. Doel is dat er minder vernielingen worden gepleegd. Aanleiding zijn de vernielingen van afgelopen nieuwjaarsnacht, waardoor er bijna 70.000 euro schade was aan straatmeubilair.

Onder leiding van burgemeester Jos Geukers is Westervoort bezig met een plan van aanpak met onder meer preventieve maatregelen. Onderdeel daarvan is het vervangen van straatnaambordjes. In de bestaande borden zit aan de achterzijde een kromming, waar gemakkelijk vuurwerk in kan worden gestoken waardoor het bordje vernield wordt. Geukers benadrukt wel dat niet alle bordjes op korte termijn te vervangen zijn.

Omdat in de nieuwjaarsnacht ook veel bushokjes zijn vernield, overweegt Westervoort die te vervangen door vandalismebestendige exemplaren. Er is overleg met een bedrijf dat een nieuw soort bushokje maakt dat hufterproof is. Geprobeerd wordt om in Westervoort een proef te houden en daar de hokjes uit te proberen.

Geukers zegt dat verder voor oud en nieuw bekende raddraaiers aangesproken gaan worden, om hen voor te houden dat ze niet in de fout moeten gaan. In de nieuwjaarsnacht komt er ook meer politie op straat in Westervoort, om snel te kunnen reageren op overlast. Geukers: „En we gaan in gesprek met de wijkraden. We vragen hun medewerking om het meteen te melden als ze iets verdachts zien.” Daarnaast vraagt Westervoort aan het openbaar ministerie om mensen die opgepakt worden snel te veroordelen. „En we blijven uitdragen dat wij overlast en vernielingen niet accepteren.” Westervoort is niet de enige gemeente die maatregelen wil om het vandalisme met oud en nieuw aan te pakken. Daarom is er overleg met de politie om in het hele district Gelderland-Midden maatregelen te treffen.

In het draaiboek voor oud ennieuw moeten ook leuke dingen komen, vindt Geukers. „In samenwerking met het jongerenwerk kijken we of we een leuk feest op poten kunnen zetten.” Dit feest moet komen naast het feest dat zaal Maxim al jaren in de nieuwjaarsnacht houdt.

U bent hier