h

Provincie belooft extra aandacht voor milieu in Westervoort

23 oktober 2008

Provincie belooft extra aandacht voor milieu in Westervoort

De provincie Gelderland gaat de komende jaren extra aandacht geven aan het milieu in Westervoort en het gebied rond de Pleijroute.

Er komt een 'milieuinformatiesysteem' dat de totale overlast voor de plaats in kaart moet brengen. Dat zei gedeputeerde Co Verdaas gisteren tijdens een vergadering over het burgerinitiatief van Ad Bleumink. Hij had 3.000 handtekeningen ingezameld om een milieueffectenrapportage te laten maken voor de komst van de asfaltcentrale van Bruil naar Arnhem. Dat rapport gaat er niet komen. Het verzoek was volgens de Statenfracties te laat en overbodig.

Verdaas zegt dat Westervoort dezelfde behandeling gaat krijgen als Weurt bij Nijmegen eerder kreeg. Daar hield de provincie de uitstoot van vervuiling ook extra in de gaten. Dat leidde uiteindelijk tot investeringen in schonere productie van fabrieken.

Zover is het in Westervoort nog niet. De stemming tijdens de vergadering was gisteren af en toe gespannen. Bleumink werd door de Statenfracties overladen met complimenten voor de kwaliteit van zijn actie. Maar inhoudelijk kreeg hij weinig bijval. Alleen Solidara en de SP bleken het met hem eens te zijn. "Als Gedeputeerde Staten zo zeker van hun zaak zijn, waarom willen ze dan geen MER laten maken?", vroeg Toine van Bergen (Solidara). Volgens hem wordt de drukte op de Pleijroute onaanvaardbaar groot.

Verdaas bestreed dat. Hij zei dat er dagelijks 45.000 auto's over de weg rijden en dat er 200 vrachtwagens bijkomen. De gedeputeerde weigerde te garanderen dat Arnhem en Westervoort geen last van de asfaltfabriek zullen krijgen. De SP had hem dat gevraagd. "Zo'n garantie kan ik nooit geven."

Volgens de meeste Statenfracties komen er nog momenten genoeg waarop tegenstanders van Bruil hun stem kunnen laten horen. Zo kan de milieuvergunning van het asfaltbedrijf tot bij de Raad van State worden aangevochten.

U bent hier