h

Boycot klankbordgroep over Bruil

4 maart 2008

Boycot klankbordgroep over Bruil


De meeste belangengroepen die zijn uitgenodigd voor de klankbordgroep over asfaltcentrale Bruil boycotten die groep.

Dat doen ze omdat ze vrezen dat er geen wil is om serieus te kijken naar de milieueffecten. Daarnaast heeft de provincie laten weten dat de locatie voor Bruil niet ter discussie staat. Dit terwijl diverse groepen nog steeds vinden dat Bruil niet op de Koningspleij in Arnhem moet komen.

De asfaltcentrale, die nu in Wageningen voor veel overlast zorgt, komt naar de Koningspleij in Arnhem. Dat is pal tegenover Westervoort. Vrees is dat Westervoort hinder gaat krijgen en daarom is er vanuit die gemeente veel verzet tegen de komst van Bruil.

Het zijn vooral de diverse bewonersgroepen die zijn uitgenodigd voor de klankbordgroep die de boycot inzetten. Het gaat om onder meer Westervoortse en Arnhemse wijkraden. Ze krijgen bij hun actie steun van de overige Westervoortse wijkraden en de politieke partijen D66 en SP en de Arnhemse fracties van CU, VVD, Zuid Centraal en Pro Arnhem.

De groepen die de boycot inzetten stellen dat de klankbordgroep geen rol speelt in de besluitvorming, omdat de locatiekeus vastligt, en daarom geen meerwaarde heeft. Ze zien verder bij de provincie en de gemeente Arnhem 'grote onwil om zich maar iets aan te trekken van de ideeën van de burgers'. Verder vinden ze dat het weigeren van een milieueffectrapportage (MER) doet vrezen dat er niet de wil is om serieus te kijken naar de milieueffecten. Arnhem wil alleen, zoals deze krant onlangs meldde, zelf een onafhankelijk bureau naar de milieueffecten laten kijken. "De opdrachtgever bepaalt dan wat bekeken wordt", zeiden de Westervoortse fractieleiders Alfons Boschman (PvdA) en Arthur Boone (VVD) eerder al. Zij probeerden een MER af te dwingen.

De groepen die de klankbordgroep boycotten hopen dat 'provincie, gemeente en Bruil ons signaal op de juiste waarde inschatten en nu eindelijk eens gaan luisteren naar de vele bezwaren tegen de gang van zaken rond de asfaltcentrale'. Ze willen dat een inhoudelijke discussie mogelijk wordt.

Slechts Milieugroep Westervoort en de Gelderse milieufederatie gaan wel naar de eerste bijeenkomst. "We hebben steeds gezegd dat te doen. We horen daar wat de bedoeling is en op basis daarvan beslissen we of we meedoen of niet", zegt Jan den Otter van Milieugroep Westervoort.

U bent hier