h

Westervoort wil een nieuwe grotere brug

22 februari 2008

Westervoort wil een nieuwe grotere brug


Om de doorstroming van het verkeer te bevorderen wil Westervoort dat de brug over de IJssel, richting Arnhem, vervangen wordt door een oeververbinding met meer capaciteit. Zo zou er ruimte gemaakt moeten worden voor een vrijliggende busbaan. Dat zegt wethouder Ciska Wobma.

Wobma heeft het idee al aangedragen bij Rijkswaterstaat, maar die heeft het vooralsnog afgekeurd. "Maar het blijft onze wens. Daarom blijven we er over bezig", zegt Wobma. De Westervoortse wethouder realiseert zich dat een nieuwe brug duur is. Daar staat tegenover dat Rijkswaterstaat al besloten heeft dat de bestaande brug dringend toe is aan groot onderhoud en dat loopt ook behoorlijk in de papieren.
Het Westervoortse stadsbestuur kan weer verder met het maken van een verkeersplan.
Doel is om maatregelen te treffen waardoor de doorstroming van verkeer beter wordt. In een bijeenkomst waarin bewoners ideeën konden leveren is, zegt wethouder Ciska Wobma, voldoende naar voren gekomen waarmee de gemeente verder aan de slag kan.

Als idee is naar voren gebracht om van de Zuidelijke Parallelweg een echte ontsluitingsweg te maken. Dat kan gebeuren door de straat breder te maken. Daaraan gekoppeld zou de weg doorgetrokken moeten worden naar de Rivierweg. Op die manier ontstaat een extra doorgaande route door Westervoort en wordt de Dorpstraat ontlast. Op de Dorpstraat (die overgaat in de Brugweg richting Arnhem) rijden nu per dag ruim 14.000 wagens. Wobma zegt dat serieus naar dit idee gekeken gaat worden.

Zeker is al dat de verkeersonvriendelijke hoek van Dorpstraat en Brugweg wordt aangepakt. Hoe dat gaat gebeuren is nog in studie, maar er is een goede kans dat er een rotonde komt.

Vanuit de inwoners die op de bijeenkomst waren kwam ook het verzoek naar voren om iets te doen aan het sluipverkeer op de Heilweg en de Rijndijk. De drukte in Westervoort komt vooral omdat veel mensen uit de Liemers files op de A12 willen vermijden en daarom via Westervoort hun weg zoeken naar Arnhem.

Na de inspraakbijeenkomst mag de politiek haar mening geven. Op basis van alle ideeën wordt het verkeersplan verder uitgewerkt. Bedoeling is dat het plan eind april ter inzage komt liggen.

U bent hier