h

Zoektocht naar geld voor lift bij nieuw treinstation

27 juni 2006

Zoektocht naar geld voor lift bij nieuw treinstation

WESTERVOORT - De kans dat er een lift komt bij het NS - station in Westervoort groeit. Het Knooppunt Arnhem Nijmegen (KAN) zet alles op alles om aan geld te komen.
De KAN-raad heeft inmiddels uitgesproken dat het KAN en de gemeente Westervoort samen een zoektocht moeten ondernemen om aan geld te komen voor een lift. Een lift, nodig om gehandicapten toegang te geven tot het station, kost ongeveer vier ton. In de begroting die er nu ligt is daarin niet voorzien. Begroot is dat een ‘kaal station’ ongeveer 3.5 miljoen euro kost. De gemeente moet daaarin ongeveer vier ton bijdragen. Het station moet in 2008 klaar zijn.

Dat de KAN-raad nu druk op de ketel zet, heeft onder meer te maken met een pleidooi van de PvdA en de Gehandicaptenraad Westervoort. Begin deze maand hebben Rinus van Schie van de PvdA en Patricia van Bladel van de Gehandicaptenraad in een KAN-commissie een warm pleidooi gehouden voor een lift. Het nieuwe college van burgemeester en wethouders onderstreepte die wens. In het collegeprogramma was al opgenomen dat er een lift moet komen.

Wethouder Piet van Egmond is blij met de opdracht van de KAN-raad. „Wijzelf en het KAN kunnen niet komen met een volle buidel. Het wordt dus zoeken naar subsidies. We gaan bijvoorbeeld kijken of er Europese subsidies te krijgen zijn. Ook willen instanties die wat aan het station hebben, misschien meebetalen. We hebben al een gesprek gehad met de eigenaar van winkelcentrum de Wyborgh. Dat levert misschien wat op.“

Van Egmond zegt dat verder het plan voor het station nog eens onder de loep genomen wordt. „Ik denk daarbij heel breed. Je moet proberen een zodanig plan te maken dat daarin een lift past.“

De wethouder denkt in eerste instantie niet aan de bouw van woningen bij het station. „Maar als dat beter is, als je inkomsten krijgt en een lift kunt plaatsen, moet je er wel goed naar kijken. We zetten in ieder geval alles op alles om een lift te krijgen. Het perspectief durf ik nu groot te noemen. Het is pure winst dat het KAN het nu ook wil.“ De Gehandicaptenraad heeft eerder al aangegeven dat bijvoorbeeld mensen in een rolstoel geen gebruik kunnen maken van het station, als er geen lift komt.

De spoorlijn loopt in Westervoort over een acht meter hoge dijk. De toegang zonder lift gaat over een hellingbaan die zodanig steil wordt, dat die niet te nemen is door rolstoelers. Voor de aanleg van een ‘lange hellingbaan’ is geen ruimte.

U bent hier