h

W M O zit dat zo? (3/5)

23 december 2014

W M O zit dat zo? (3/5)

Foto: SP

De nieuwe WMO roept veel emoties maar ook veel vragen op. Vragen over wat de WMO eigenlijk is, of familie en buren verplicht zijn zorg op zich te nemen en over of -en hoe- je in beroep kan gaan tegen een beslissing. Verdeeld over vijf weken willen we over een aantal van die vragen informatie geven. Deze derde week:

"Worden mijn kinderen, vrienden en buren verplicht mij te helpen?"

Kinderen, vrienden of buren zijn nooit verplicht te helpen. Wel mag de gemeente bekijken en onderzoeken of mensen uit het sociale netwerk van de cliënt dat kunnen en willen. In dat geval mag de gemeente met die mogelijke hulp rekening houden bij het aanbod dat de gemeente uiteindelijk aan de cliënt doet. Daarbij moet dan door de gemeente ook aan de eventuele mantelzorger gevraagd worden of deze hulp bij het uitvoeren van de ondersteunende taken nodig heeft (en deze als het kan bieden)

" Krijg ik zorg of een pgb (persoonsgebonden budget)?"

De gemeente kan na het onderzoek besluiten een maatwerkvoorziening aan de cliënt aanbieden. Zo’n voorziening is een individuele, voor de cliënt op maat gemaakte, voorziening. Bijvoorbeeld gespecialiseerde dagbesteding of een aanpassing aan de woning. Cliënten die een maatwerkvoorziening krijgen kunnen, als ze voldoen aan twee voorwaarden, in sommige gevallen ook kiezen voor een pgb (persoonsgebonden budget). Voorwaarde 1: de cliënt moet het pgb goed beheren. Voorwaarde 2: de cliënt moet met het pgb goede en veilige ondersteuning inkopen.

Reactie toevoegen

U bent hier