h

W M O zit dat zo? (2/5)

16 december 2014

W M O zit dat zo? (2/5)

Foto: SP Westervoort

De nieuwe WMO roept veel emoties maar ook veel vragen op. Vragen over wat de WMO eigenlijk is, of familie en buren verplicht zijn zorg op zich te nemen en over of -en hoe- je in beroep kan gaan tegen een beslissing. Verdeeld over vijf weken willen we over een aantal van die vragen informatie geven. Deze tweede week:

"Hebben gemeenteambtenaren niet te weinig kennis om te bepalen wat ik nodig heb?"

De gemeente hoeft het onderzoek naar de persoonlijke situatie van cliënten niet zelf uit te voeren. Ze kunnen dit aan een andere organisatie uitbesteden. Veelal zijn dat dan externe organisaties die al ervaring hebben met soortgelijke onderzoeken. De gemeente kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld via sociale wijkteams te werken. Maar de gemeente kan ook eigen mensen opleiden of in dienst nemen om het onderzoek uit te voeren.

"Is  de ondersteuning die ik nodig heb afhankelijk van de goede bui van de Wmo-consulent of de willekeur van een gemeente?"

De ondersteuning is een door de wet vastgelegde taak en mag dan ook niet afhankelijk zijn van de stemming van de betrokken gemeente of WMO consulent. In de wet WMO staan daarom regels. Bijvoorbeeld over hoe een onderzoek moet worden uitgevoerd en hoe een cliënt moet worden behandeld.

Het kan zijn dat een cliënt de aangeboden maatwerkvoorziening niet passend vindt. Dan kan deze bezwaar aantekenen bij de gemeente. Komen de partijen er toch niet uit kan de cliënt aansluitend naar de rechter gaan.

" Krijg ik, als het geld bij de gemeente op is, geen ondersteuning meer?"

In de WMO is geregeld dat de gemeente maatschappelijke ondersteuning moet bieden aan mensen die niet zelfredzaam zijn of zelf of met hulp van zijn netwerk kunnen meedoen in de samenleving. De gemeente moet áltijd aan deze wettelijke plicht voldoen. Ook als het budget op is.

Reactie toevoegen

U bent hier