h

W M O zit dat zo? (1/5)

10 december 2014

W M O zit dat zo? (1/5)

Foto: SP
De nieuwe WMO roept veel emoties maar ook veel vragen op. Vragen over wat de WMO eigenlijk is, of familie en buren verplicht zijn zorg op zich te nemen en over of -en hoe- je in beroep kan gaan tegen een beslissing. De komende vijf weken willen we over een aantal van die vragen informatie geven. Deze week: 

"Wat is de WMO?"

Het doel van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning is ‘meedoen’. De WMO moet ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en meedoen in de samenleving, al of niet geholpen door vrienden, familie of bekenden.

Uitgangspunt hierbij is dat volgens het kabinet de gemeente beter dan de landelijke overheid weet wat de eigen inwoners nodig hebben. Centraal daarbij staat de verantwoordelijkheid van de gemeente om alle burgers te laten meedoen in de samenleving uitgaand van de plaatselijke omstandigheden.

De WMO is er overigens niet alleen voor mensen met beperkingen maar voor iedereen: gezonde mensen, mensen met een handicap, mensen met beperkingen door hoge ouderdom, mensen met een chronisch psychisch probleem, mensen met een sociaal probleem en voor ouders en kinderen met problemen rond de opvoeding. Ook vallen zaken als verslavingsbeleid en de bestrijding van huiselijk geweld onder de WMO.

De gemeente is verplicht aan mensen die niet zelfredzaam zijn, of niet met hulp van hun netwerk kunnen meedoen in de maatschappij, passende ondersteuning aan te bieden.

Nadat een hulpvraag is binnengekomen gaat de gemeente met de cliënt in gesprek om de de persoonlijke situatie van de cliënt te onderzoeken. De cliënt heeft het recht zich daarbij te laten ondersteunen door bijvoorbeeld een mantelzorger of (kosteloos) een cliëntondersteuner.

Uit dit onderzoek kan blijken dan de cliënt niet zelfredzaam is en/of kan meedoen in de samenleving, ook niet met behulp van het eigen netwerk of door algemene voorzieningen* te gebruiken. In dat geval moet de gemeente een maatwerkvoorziening** aanbieden.

*Algemene voorzieningen zijn voorzieningen die openstaan voor álle burgers. Bijvoorbeeld een maaltijdservice, een boodschappendienst van een supermarkt of een koffieochtend in het buurthuis.

** Een maatwerkvoorziening is een voorziening die speciaal voor een individu op maat wordt geregeld. Bijvoorbeeld een gespecialiseerde dagbesteding of een aanpassing aan de woning.

Reactie toevoegen

U bent hier